Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Hlavně nezávazně (No Strings Attached)

USA, 2011, režie: Ivan Reitman

Žánr: Komedie, romantický

Stopáž: 108 min.

Hrají: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Lake Bell, Cary Elwes, Mindy Kaling, Ludacris, Jake M. Johnson

Emma a Adam se seznámili na prázdninovém táboře jako děti a už tehdy se Adam o Emmu ucházel. Ta si jej však držela do těla a to jí zůstalo až do dospělosti, kdy se potkali podruhé, nato potřetí a po čtvrté už byl Adam v takové krizi, že ho u sebe nechala Emma přespat. A tehdy se to stalo, slovo dalo slovo a ze dvou známých se stali „přátelé na sex.“ Úmluva je jednoduchá, budou spolu spát, ale nebudou do toho plést žádné city. Jednak o to Emma nestojí a druhak na to jako mladá ambiciózní lékařka ani nemá čas. Adam je na tom však jinak, Emma se mu líbí už dlouho, proč tedy nepřistoupit na její podmínky a pravidla hry, když by z toho mohlo i něco být? Konec konců jde vůbec sexuální vztah bez citových vazeb?

Romantická komedie s Natalií Portmanovou to byla kombinace, které jsem nemohla odolat. Tento filmový žánr totiž můžu a Natalii přímo miluju, ovšem takové zklamání jsem nečekala. Abych ale okamžitě dodala, ne díky této herečce. Příběh mi přišel jednoduše příliš fádní a ani ne příliš vtipný. Za celý film jsem se zasmála asi jen dvakrát a to když to Ashton Kutcher napral do zdi a do stolu. Primitvní, ale fungovalo to, to je ovšem všechno. Ze svěží a údajně sexy komedie jsem si neodnesla nic než nic neříkající pocit běžného filmu, na který si možná někdy v televizi přepnu, pokud nebude na výběr nic jiného, nebo mi dojdou jiné filmy s Natalií. Jednoduše nuda – nuda, šeď – šeď. A to ani nehovořím o Ashtonovi, jehož herecké umění je vskutku nulové a odehrává se na úrovni jednoho obličejového výrazu. Ani Kevin Kline v roli Adamova slavného otce, který si začne se synovou bývalou mě nijak neoslovil. Pravda, stále lepší než jeho „filmový syn,“ ale také nic světoborného. Na druhou stranu uznávám, že na víc ani s ohledem na scénář neměli. Děj je jednoduchý a poměrně jasně předem odhadnutelný a neděje se v něm nic tak dramatického a důležitého, aby museli herci předvádět oscarové výkony.


Scénář slabý a zápletka s ním. Upřímně jsem i několik věcí nepochopila. Za prvé dost dobře netuším, proč měli tvůrci tolik utkvělou potřebu nám ukázat, že se Adam s Emmou tolikrát setkali, než se „dali dohromady,“ protože do té doby byl jejich vztah roven naprosté nule. Jak je možné, že se jen tak uprostřed noci úplně namol opilý Adam dovolá právě Emmě, aby mu pomohla, že je na dně? Mně zavolat neznámé číslo s tím, že je Adam a má krizi, tak ho pošlu do háje, pokud mu vůbec pod vlivem všeho toho alkoholu bude vůbec rozumět kloudné slovo. A to ani nemluvím o záhadné postavě doktora Metznera, jehož přesnou úlohu s ohledem na děj jsem nepobrala, ani proč ve filmu vůbec figuruje. Záhadou je mi i Emmina averze vůči mužům a citovým vztahům. Její rodiče totiž evidentně rozdělila smrt a ne nevěra či rozvod a sestra je normálně zamilovaná a hodlá se vdávat. Kde se tedy vzal ten chlad, netuším. Když o tom tak přemýšlím, tak ani nevím, jestli jsem koukala pořádně. Nebo se v tom příliš hrabu a hledám chyby. Filmaři asi zamýšleli, že se diváci v kině usadí, vezmou si kolu, popcorn, chytí drahou polovičku za ruku, položí si mu hlavu na rameno a co se děje na plátně bude vedlejší. Dobrá úvaha, ovšem ne vždy funguje. I romantické ženské mají rády nějakou tu skutečnou srandu a originální nápad, popřípadně herecké umění.

Dávám 60%. Oddechovka na dámskou jízdu s čokoládou v jedné a mojitem či jiným míchaným nápojem v druhé. Pak se budou dámy určitě dobře bavit. Pány vynechávám, pro ně jsou ve filmu k vidění jen vnady Natalie Portmanové.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × four =

Starší příspěvky:
Schwarzenegger se vrací k filmu

Politická kariéra Arnolda Schwarzeneggera skončila a filmový průmysl se o něj pere. No a nyní slavný herec oznámil svůj návrat....

Zavřít