Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Bohumil Hrabal „Takže se stalo že…“

BohumilHrabalTAkzeČR/SR, 2013

Originální název: Bohumil Hrabal „Takže se stalo, že…”

Režie: Oliver Malina Morgenstern

Žánr: Dokumentární

Stopáž: 72 min.

Premiéra v ČR: 10. 4. 2014

Hrají: Jiří Menzel, Oldřich Kaiser, Jan Němec, Petr Koliha, Ivo Krobot, Vladislav Merhaut, Václav Špale, Tomáš Mazal, Egon Bondy, František Dvořák, Karel Hulata

Zápletka: motto : „Myslím, čím déle kráčí člověk životem, tím víc má potřebu navracet se do svého dětství, tím větší má touhu vracet se k představě chlapce a uskutečnit to, o čem jako dítě přemýšlel, o čem snil.“ (Bohumil Hrabal) Pod záštitou hlavního města Prahy v rámci projektu „Hrabal Praze – Praha Hrabalovi“ natočil známý český režisér Oliver Malina Morgenstern, laureát ceny Arnošta Lustiga, celovečerní dokumentární snímek „Takže se stalo, že…“ o výrazné osobnosti literárního nebe – Bohumilu Hrabalovi. Jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století Bohumil Hrabal se narodil v Brně – Židenicích, dětství prožil v Polné a Nymburce. Studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, ale po uzavření českých vysokých škol německou okupační  právou prošel řadou profesí, i když po válce práva dokončil a v roce 1946 získal titul JUDr. Pracoval jako úředník, traťový dělník, výpravčí, obchodní cestující, dělník v kladenských hutích, balič papíru ve sběrných surovinách, kulisák v divadle S. K. Neumanna v Praze – Libni. V padesátých letech se do Libně přistěhoval z Nymburka a už tady zůstal. V ulici Na Hrázi Věčnosti čp. 24 se potkával se svými přáteli grafikem Vladimírem Boudníkem, básníkem Egonem Bondym a mnohými dalšími osobnostmi. A atomová šrajb mašina Perkeo chrlila pod jeho úhozy jeden text za druhým. Od roku 1963 až do své smrti v únoru 1997 byl spisovatelem z povolání.

Jeho knihy, podle kterých vznikla řada filmů, dodnes vycházejí na celém světě a byly přeloženy do už více než 29 jazyků. V celovečerním dokumentu, který dostal jméno podle Hrabalova oblíbeného slovního spojení – Takže se stalo, že…, vzpomínají mezi mnoha jinými filmoví režiséři Jiří Menzel, Jan Němec a Petr Koliha, jejich divadelní kolega Ivo Krobot, akademický malíř Václav Špale, publicista Tomáš Mazal, profesoři Josef Zumr, filozof a Hrabalův přítel i soused z Libně, a přednosta ortopedické kliniky nemocnice Na Bulovce MUDr. Pavel Dungl, básník Egon Bondy a také výčepní od Zlatého tygra Karel Hulata a  profesor František Dvořák.

Dokumentu přidávají na atraktivitě hrané dotáčky i komentáře Oldřicha Kaisera v nezbytné „hubičkovské“ uniformě výpravčího.

Zdroj: Xtreme Cinemas

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × two =

Starší příspěvky:
Pojedeme k moři

ČR, 2014 Originální název: Pojedeme k moři Režie: Jiří Mádl Žánr: Rodinný Stopáž: 90 min. Premiéra v ČR: 10. 4....

Zavřít