Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Sherlock Holmes (Sherlock Holmes)

2009, Velká Británie, režie: Guy Ritchiesherlock1
Žánr: krimi, akční
Stopáž: 128min.
Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Mark Strong, Rachel McAdams, Kelly Reilly, Robert Maillet, William Hope, Eddie Marsan, James Fox, Hans Matheson, Bronagh Gallagher

Když jsem si přečetla, že se bude točit nový Sherlock Holmes, říkala jsem si, jaký případ filmaři asi tentokrát zpracují. Hned jsem si představila Angličana s tvrdými a ostrými rysy tváře, kostkovanou čapkou na hlavě, dlouhým kabátem a dýmkou v koutku úst. Jak bytostně jsem se mýlila, co také očekávat od režiséra Ritchieho a Holmese, který nese tvář Roberta Downeyho juniora!

V jejich podání je Sherlock podobný spíše nějakému somrákovi, odrbaný, špinavý, rozcuchaný, dosti často opilý, zamilovaný (!!!!), na housle hraje bídně, ale pěst má smrtící. Nemluvě o tom, že kabát má asi jen jednou, stejně jako čisté oblečení a jednou je dokonce i téměř bez něj. A co doktor Watson? Má tvář Juda Lowa, kulhá a je to bitkař par excellence, nemluvě o tom, že uvažuje o odloučení od svého přítele a ženitbě (ani se mu nedivím, já bych Sherlocka tohoto typu poslala k šípku mnohem dříve). Detektiv to však překvapivě nese dost těžce, zdá se totiž, že se mu hned dva lidé dokázali dostat pod kůži.

sherlock2

To bychom tedy měli k dosti proměněným chrakterům obou postav, děj filmu si bere na mušku téma černé magie. Hlavní záporný hrdina, neuvěřitelně a kouzelně slizký Lord Blackwood v podání Marka Stronga, vrah, kterého Sherlock Holmes dostal do vězení a následně i do oprátky, záhadně ožije a městem se rozšíří panika z temných kouzel nesoucích smrt. Holmes s Watsonem musí spojit své síly a najít vraha dříve, než bude mrtvol mnohem víc. Zápletka je tedy jasná, ovšem zpestřená ještě o postavu bývalé Sherlockovy milenky, která je stejně ostrá a mazaná jako sám detektiv, kromě jejího šarmu se můžeme těšit i na nějaký ten výbuch, honičky a pěstní souboje. Nechybí tu tedy nic – šarmantní hrdinové, krásné ženy, vtipné hlášky, potřebná dávka akce a neskutečně sladký psík pana doktora, který se bohužel často ocitá příliš blízko geniálního mozku detektiva, který rád pokusy.

sherlock3

Nuže jdeme k hodnocení. Zvláště oceňuji využití zpomalených záběrů, které vizuálně zobrazují detektivovy myšlenky a dedukce, většinou však použité při rvačkách, což zvláště ocení mužké publikum, které chce vidět plivat zuby a praskat žebra. Co mi trošku vadilo byl občas rychlý a nepřehledný střih a právě ona zmíněná magie, oživlé mrtvoly atd. Rozhodně však stálo za to, dokoukat film do konce. Jak se totiž ukáže, nic není tak, jak se na první pohled zdá, ale rozhodně nehodlám nic prozrazovat dopředu. Kulisa Londýna 19. stolení je krásně temná a nepřívětivá, aby mysterióznost tématu byla ještě prohloubenější a působivější. Osobně tedy nemohu hodnotit jinak, než že jsem byla velmi příjemně překvapena. Herecké výkony skvělé, hlavně v podání hlavních třech hrdinů, ze všech tak nějak čišela pohoda a působilo to na mě tak, jako by si své role opravdu a skutečně užívali. Je to zábavné, akční, netradiční a díky tomu všemu dvě hodiny uběhnou jako nic. Dávám tedy 80%.

http://www.csfd.cz/film/242855-sherlock-holmes/

http://www.imdb.com/title/tt0988045/

http://wwws.cz.warnerbros.com/sherlock/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two − one =