Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Iron Man 2

2010, USA, režie: Jon Favreauiron1

Žánr: sci-fi, akční,

Stopáž: 124 min.

Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Sam Rockwell, Clark Gregg…

Tony Stark je opět o něco namyšlenější a možná i arogantnější. Co jej však skutečně trápí je skutečnost, že jeho paladiové jádro ho sice udržuje při životě, ale zároveň jej zabíjí. To je fakt, který mu rozhodně na náladě nepřidává, takže opět tíhne k alkoholu a útočnému a sebedestruktivnímu jednání. Ani chod firmy jej už příliš nezajímá a jejím řízením pověří svou asistentku Pepper. Vedle všech těchto osobních problémů na něj útočí i vláda Spojených Států, aby jim vydal oblek Iron Mana, neboť je podle nich potenciální hrozbou. S tím Stark nesouhlasí a odmítá oblek vydat, neboť si myslí, že nikdo na světě nemá takovou technologii, aby něco podobného v budoucích pěti nebo deseti letech dokázal vyrobit.

Opak je však pravdou, daleko v Rusku umírá dávný spolupracovník Starkova otce, který předává svému synovi Ivanovi všechny své vědomosti. A právě Ivan Vanko dokáže vyrobit další oblek, který poprvé obleče na automobilových závodech v Monte Carlu. Svými bičy z blesků porcuje jednu formuli po druhé. Jeho cílem je samozřejmě Stark, který usedl do jednoho z vozů. Starkovi se podaří Ivana zastavit a předat jej policii. Rus je uvězněn a vyslýchán. Ovšem ne na dlouho. O technologii obleků se již dlouho snaží i Starkův největší konkurent – Justin Hammer. A právě Ivan a jeho vynález jsou pro něj neuvěřitelnou příležitostí,  jak se Starkovi pomstít i s úroky. Hammer dostane Ivana z vězení a na oplátku chce, aby pro něj vytvořil vysněné obleky. Ne všechno však probíhá podle Hammerova plánu, Ivan je nezkrotný a pomstychtivý muž, který má svůj vlastní plán a hodlá jej uskutečnit.
iron2
To bychom měli k stručnému popisu děje a nyní k dalšímu hodnocení. Triky jsou velmi dobré. Zvláště efektní je oblékání Tonyho Starka do obleku přímo na závodní dráze, když kolem šlehají blesky a ohně od přepůlených vozů. Stejně působivé jsou i biče z elektrických blesků prodlužující Ivanovy paže, se kterými dokáže i úžasnou choreografii, za kterou by se nemusela stydět ani gymnastka při cvičení se stuhou. Obleky jsou krásné, úžasně nablýskané a bitvy nadupané. To vše je velmi slušně propojeno s vtipnými a kousavými poznámkami, které nemohou u hrdiny takového formátu chybět. Úžasný je i Starkův 3D dotykový počítač, hned bych jeden brala.
iron3
Na čem film však podle mého názoru staví nejvíce je herecké obsazení. Robert Downey jr. je naprosto okouzlující a na zabití zároveň. Jeho nálady se na plátně střídají jako jarní počasí. Chvíli je to okouzlující muž, ale hned na to arogantní frajírek, kterého střídá nevrlý opilec. To vše je úžasně přirozené a nenásilné. Rozhodně herecký koncert hlavního hrdiny, který zastiňuje všechny ostatní. Gwyneth Paltrow v roli Pepper je neustále vystresovaná, naštavaná a jen poulí očima, na nic víc jí bohužel nezbývá prostor. Scarlett Johansson zase jen ukazuje fešný zadeček v upnutých šatech a nakadeřené tmavé vlasy, a ani její dvě bojové scény nejsou nic moc. Sam Rockwell se zmohl jen na  ukňučeného neúspěšného konkurenta, i když občas je tam jistá známka poměrně slušného slizouna. A jeho snaha donutit Ivana dělat, co on si přeje tím, že mu zabaví boty, polštáře a ptáčka mi opravdu přišla směšná. Jediný, kdo dokázal s Robertem držet krok byl překvapivě Mickey Rourke. Příliš toho sice ve filmu nenamluví, ale jeho slizký a zároveň geniální Ivan s neostříhanými příšernými nehty, kovovými zuby a mastnými vlasy je úžasný. Hned by ho člověk prokop, jedna báseň.

Nuže, když to shrnu – dobrý akce, slušné triky, úžasný herecký výkon a sem tam i skutenčně vtipná hláška. Super zábava, dávám 80%.

http://www.csfd.cz/film/242570-iron-man-2/

http://www.imdb.com/title/tt1228705/

http://ironmanmovie.marvel.com/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × five =

Starší příspěvky:
Horrible Bosses

Společnost Warner Bros oznámila herecké obsazení této dlouho chystané komedie. Těšit se tedy můžeme na Jennifer Aniston, Colina Farrella, Jamieho...

Zavřít