Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Český pohádkový svět ožívá

Vypadá to, že se čeští filmaři opět vrátili k tomu, co umějí nejlépe – ke klasickým pohádkám, což jistě potěší nejen děti. Dvě pohádky točí Česká televize a na jednu z nich bychom se mohli podívat o příštích Vánocích. Na třetí pohádce pracuje režisér Zdeněk Troška. Kromě klasických pohádek se můžeme těšit i na něco naprosto nového. Na první 3D filmy a jednu velkou fantasy.

VojtadykPrvní pohádka se jmenuje Micimutr a natáčela se na hradě Zvíkov, kde se ještě nyní o víkendu dotáčely poslední scény. Režisérem je Vít Karas a pod sebou měl taková jména jako Jiří Bartoška, Libuše Šafránková, Vojtěch Dyk, Marika Šoposká, Jaroslava Kretschmerová a Ondřej Novák. Hlavním hrdinou je mladý loutkář Vítek, který jako jediný nalezne odvahu zachránit princeznu Karolínku před zlým drakem. Pomáhá mu při tom kouzelnice Micimutr, která dokáže cestovat mezi naší současností, kde žije a pohádkovým světem. To ona trvá na tom, že dobré skutky se nedělají za odměnu, ale pro dobrý pocit, a tak nikdo neví, kdo skutečně princeznu zachránil. Vítek se tak musí dívat, jak se milovaná Karolína zasnubuje s princem. A v pořádku to není ani v Praze, v domě, kde Micimutr bydlí žije i malý Jirka, kterému onemocněl pejsek a malý chlapec je z toho nešťastný. Chudák kouzelnice tak stojí mezi smutkem doma i smutkem v pohádce, nezbyde jí tedy nic jiného, než se to vše pokusit nějak vyřešit.

MatousRumlRežisér Roman Vávra naopak s filmovým štábem obsadil hrad Křivoklát a vrhl se na natáčení pohádkové komedie s názvem Škola princů. Hlavním hrdinou je příliš laskavý a dobrotivý princ, kterého jeho královští rodiče pošlou na převýchovu do Školy princů. Doufají, že právě zde se z jejich syna stane dokonalý panovník. Ovšem pro prince to až tak snadné nebude. Není jediným žákem, který se snaží uspět ve studiu a konkurence je občas skutečně velká a nepřekonatelná. Samotné vládnutí se tak vedle tohoto klání spolužáků může zdát procházkou růžovým sadem. Jednotlivých rolí se zhostí Jiří Lábus, Matouš Ruml, Petr Čtvrtníček, Tomáš Masopust a další.

zdenekTroskaPoslední pohádkou je Čertova nevěsta. Režisér Zdeněk Troška zpracoval původní pohádku Boženy Němcové Spravedlivý Bohumil. Nemáme se však obávat hrorového nádechu původního příběhu, režisér prý raději vsadil na laskavost a líbeznost. Natáčení se bude odehrávat v okolí Hluboké nad Vltavou a mezi herci se objeví Sabina Laurinová, František Němec, Jan Dolanský, Veronika Kubařová a Jana Andresíková.

První z naprostých novinek je pohádkový muzikál V Peřinách. Bude se jednat o první český 3D hraný film a režie se ujal F. A. Brabec podle scénáře Miroslava Adamce. Hlavních rolí se ujali Karel Roden, Eliška Balzerová, Bolek Polívka, Jiří Mádl a Lucie Bílá. Hudbu k filmu složil René Rypara, člen skupiny Support Lesbians. Premiéra je nahlášena na březen roku 2011.

Posledním projektem je snímek Poslední z Aporveru. Jeho tvůrci Tomáš Krejčí a Michal Zelenka na něj mají rozpočet 90 milionů korun, hlavně díky spolupráci s Českou a Slovenskou televizí, ale i díky koprodukci s Polskem. Poprvé by se tak na českých plátnech měl objevit unikátní fanatastický svět Aporver, kde rostou tisíc metrů vysoké houby, jako základy pro lidská města a hlavními dopravními prostředky jsou větrem poháněné létací stroje. Sami autoři o své práci hovoří jako o zemanovském světě stvořeném moderní animační technologií.  Můžeme se tak těšti na 3D animaci kombinovanou s živými herci. V jednotlivých rolích tak uvidíme Nelu Boudovou, Eduarda Jenického, Davida Vobořila, Terezu Tobiášovou, Petra Formana, ale i zahraniční herce jako Tami Stronachovou a Maysu Tarpovou. Hlavními hrdiny příběhu jsou dvě děti, které musí spojity síly, neboť jsou poslední nadějí na záchranu planety Aporver. Premiéra je plánována na prosinec roku 2011.

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three + 7 =

Starší příspěvky:
Blíží se vláda smrti

Herec scénárista režisér a producent v jedné osobě Noel Clarke zvažuje práci na novém projektu. Mělo by se jednat o...

Zavřít