Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Machete

USA, 2010, režie: Ethan Maniquis, Robert Rodriguezmachete1

Žánr: akční, krimi, komedie,

Stopáž: 105 min.

Hrají: Danny Trejo, Cheech Marin, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Steven Seagal, Robert De Niro, Jeff Fahey, Don Johnson, Lindsay Lohan

Machete kdysi býval čestným a neúplatným federálním agentem. Připletl se však do cesty drogovému šéfovi jménem Torrez, který mu vyvraždí rodinu a nechá zabít i jeho. Machete však přežije a rozhodne se začít znovu v Americe. Přejde ilegálně hranice a živí se jako námezní dělník. Ovšem smůla se jej nechce pustit a tak místo sekání trávníku a čištění septiku si ho najmou na vraždu texaského senátora. V tu samou chvíli, kdy má stisknout kohoutek se však objeví další střelec a terčem je rázem Machete. Podaří se mu uniknout a najít bezpečné místo, kde si zhojit rány. Ale i tady si ho najdou a tak Machete přijme nabídku imigrační policistky, že jí pomůže zjistit pravdu o atentátu. A jak se ukáže, najde i šanci pomstít se za smrt rodiny.

Robert Rodriguez je naprosto stejný cvok jako Quentin Tarantino. Kdo miluje snímky plné krve, nadsázky a pěkných tvrdých holek, rozhodně musí tento film vidět. Danny Trejo je zde označován jako kouzelný, což není přesně výraz, který by mě při pohledu na jeho zjizvenou a zamračenou tvář napadal, ale rozhodně to umí s mačetou. Nožíky všeho druhu, pořádně naostřené a useknutých hlav je hned jako do hokejového družstva. A nutno podotknout, že takovému chlápkovi radši ani neprozrazujte, že lidská střeva mají 18 metrů, mohl by je nepatřičně použít. Stejně tak po něm ani nechtějte, aby psal smsky. Krásných a spoře oděných žen je tu poměrně dost a člověk se i dozví, kam všude se dá uschovat mobilní telefon. Tedy menších rozměrů, takový Nokia 5110 nebo starší Alcatel, to by byla asi prekérka. Film je kouzelně přitažený za vlasy a konečná akční scéna podle slov mého manžela, nepatří snad už ani do kategorie D.

Originálních nápadů je tu však bezpočet a když se člověk odprostí od nějaké nechuti při pohledu na stříkající krev, odpadající hlavy a pitomosti situací a některých replik, bude se skvěle bavit. Jednoduše tuto funkci to splňuje dokonale. Velmi příjemné je i herecké obsazení. Režisérovi se podařilo sehnat zvučná jména, kterým jednoznačně vévodí Robert De Niro, jehož senátora nenávidíte od prvních minut filmu a jen si přejete aby skapal, stejně jako vedoucí domobrany s tváří Dona Johnsona. Jejich názory jsou vskutku „sladké“ a ten, kdo střílí do těhotných žen, si ani nic jiného, než rozstřelit mozek nezaslouží. To je na těchto filmech super, je tu jen černá a bílá a ta druhá barva většinou vyhraje a navíc jí ještě všichni za dobrou práci zatleskají. Od děje tedy nečekejte nic složitého, hned je jasné, kdo je zlej a kdo hodnej a krev stříká proudem od prvních sekund.machete2

Snad jen ten otylý Steven Seagal mi neseděl. Už to není co bývalo a kromě malé katany a svého nejznámějšího pákového chvatu nic nepředvedl a i jeho angličtina mi přišla horší než většiny zdejších Mexičanů. A Bože ta jeho poslední scéna a replika, co to jako mělo být? No skutečně v tomto ohledu nejslabší článek filmu. Zbytek hereckého obsazení to pojal přirozeněji a líbivěji. To se holt nedá nic dělat, Steven se asi bude muset vrátit k policii, u filmu mu to už nikdo nebaští. Tedy abych neurazila, jeho fanoušky, já už mu to nebaštím a zda mu to projde u někoho jiného, nechám na jeho posouzení. Mně se to nelíbilo.

Machete je jednoznačně jeden z nejstupidnějších filmů, které jsem v poslední době viděla, ale zároveň naprosto splnil svůj účel. Je to krvavý, je to ironický, je to vtipný a zároveň se tam režisérovi podařilo propašovat jednu z největších problematik současných Spojených států –  přistěhovalectví. Od začátku až do konce je to nadupaná jízda, která rozhodně pobaví a nezatíží příliš mozkové buňky (tedy pokud nebudete chtít a nerozvířítě po cestě domů diskusi o Mexičanech a jejich snaze dostat lepší šanci na život). A díky všudy přítomné nadsázce, tu spoustu krve bez problému vydýchal i takový cíťa jako já. Takže dávám 75%. Krvavá oddychovka.

IMDb

CSFD

Oficiální stránky

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × five =

Starší příspěvky:
Fotografie z natáčení nového Conana

Hollywood se v plné míře obul do remaků kultovních snímků. Důvod je jasný - velké publikum původních verzí a možnost...

Zavřít