Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Cizinec (The Tourist)

USA, 2010, režie: Florian Henckel von Donnersmarck

Žánr: Akční, drama, thriller

Stopáž: 105 min.

Hrají: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff, Alessio Boni, Rufus Sewell

Elise by se dala nazvat femme fatale. Je krásná, tajemná a má mocného přítele, kterému se podařilo okrást jednoho z největších zločinců své doby pana Shawa. Ovšem díky tomu je mu na stopě vše, co dvě nohy a ruce má. Shaw chce zpět své peníze, Interpol zloděje a Scotland Yard ztracených 744 milionů. Onen výtečník se jmenuje Alexander Pearce a už přes rok se schovává. Jedinou nadějí všech je proto Elise. Každý její krok je sledován a každý člověk, se kterým se setká je podezřelý, že je to Alexander. Jednoho dne se však Alexander ozve a dá Elise přesné instrukce, co má dělat. Nastoupit do vlaku a seznámit se v něm s jakýmkoli mužem, který je mu podobný a přesvědčit všechny okolo, že je to on. Elise samozřejmě poslechne, nasedne do vlaku směřujícího do Benátek a mezi všemi cestujícími si vybere amerického učitele matematiky Franka. Ten se do okouzlující ženy okamžitě zamiluje a ani netuší, v jak velkém nebezpečí se s touto známostí ocitl. Rázem se stává lovnou zvěří a jedinou útěchou je mu krása Elise a naděje, že by se do něj mohla zamilovat. Boj o přežití začíná a vyhraje jen ten nejchytřejší.

Výrazně jsem se na tento snímek těšila. Důvodů pro to bylo hned několik. Prvním byly exteriéry v podobě Paříže a Benátek, druhým zvučné herecké obsazení, třetím poutavý trailer a posledním ale nejdůležitějším důvodem byla účast Jonnyho Deppa, kterého jako herce miluji a myslím si, že patří mezi nejlepší herce současnosti. Ovšem hned na počátku musím uznat, že mě čekalo zklamání. Jak už to tak bývá, v traileru bylo z filmu to nejlepší a samotná postava Jonnyho Deppa také vše nezachrání. I když se Depp snažil a jeho role rozhodně patří mezi to nejkvalitnější, co film nabízí. Kdo obdivuje Angelinu (já rozhodně ne), ten se může kochat jejími róbami, make-upem, šperky a ladnou chůzí, ale to je asi tak vše, co ve filmu předvedla. Jinak je to jen našpulená pusa a vysoké podpadky. Nic víc Elise v popisu práce ani nemá, abych Angelinu obhájila. Je to plochá postava bez příběhu a emocí a tak je i zahraná. Poměrně zajímavý tak byl jen výkon Timothyho Daltona, kterého jsem viděla ve filmu po poměrně dlouhé době a jeho elegantní a stoicky klidný šéfinspektor byl okouzlující. Jediný, kdo dokázal na plátně předvést něco plastického a trojrozměrného a držet krok s Jonnym byl Paul Bettany, jehož posedlý inspektor byl vskutku na pěst. Tím ale končí vše, co by se k hereckému obsazení dalo říct.

Režisér jednoznačně vsadil na exteriéry a musím uznat, že s nimi pracoval velmi pěkně. Letecké pohledy na Benátky jsou vskutku nádherné a není tak těžké si představit, že by se tam člověk rád vydal a strávil tam několik dní, a ani by to nemuselo být v hotelu Danieli či jiném špičkovém ubytovacím zařízení. Na druhou stranu film by neměl být jen o jeho exteriérech, ale i o příběhu a tady se dostáváme k jádru pudla. Podle mě se ze scénáře dalo „vytřískat“ víc. Začátek snímku je svěží a vše vypadá, že by se mohlo jednat o zajímavý film s originální zápletkou, která by mohla vyvrcholit nějkou dějovou bombou. Vše k tomu skutečně směřuje, ale na konci se výbuch nedostaví a střelba probíhá jen slepými náboji. Musím uznat, že konec filmu jsem tušila už od dobré půlky a když se mé odhady splnily, byla jsem dost zklamaná. Překvapení se nekonalo. Jedinou radou tedy je sedět a koukat, nad ničím nepřemýšlet a pak bude možná divák ohromen a spokojen. V tom případě se to však neměl režisér snažit točit tak napínavě a dávat pomocné nitky. Je jasné, že když někoho za celý film neukážete, budete logicky pátrat, co za tím vězí a kde je zakopanej pes. Ovšem na druhou stranu uznávám, že se taky režisér o překvapení a náhlé odhalení třeba vůbec nesnažil, pak by to dávalo smysl. To se ale dost těžko dozvím.

Celkově tedy hodnotím 70%. Je to pěkný, kvalitní film s výborným hereckým obsazením a nádhernými filmovými záběry, ale také to není nic převratného. Podle mě filmu chybí poslední ingredience. Já ji nenašla, ale třeba se to povede ostatním.

IMDb

CSFD

WEB

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − fifteen =

Starší příspěvky:
Kingovo Svědectví do filmu

Studio Warner Bros. se rozhodlo zpracovat další dílo mistra hororů Stephena Kinga. Po Temné věži, na které pracuje Ron Howard...

Zavřít