Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Thor (Thor)

USA, 2011, režie: Kenneth Branagh

Žánr: Fantasy, akční, drama, dobrodružný

Stopáž: 114 min.

Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Kat Dennings, Clark Gregg, Rene Russo, Idris Elba

Thor, syn Odinův je namyšlený arogantní hejsek, který si myslí, že mu patří svět. Pro svou horkokrevnost téměř uvrhne království svého otce Ásgard do války. Proto se Odin rozhodne k potrestání nezdárného syna, vezme mu jeho kladivo Mjolnir a pošle Thora bez síly a schopností na Zemi. Pouze tehdy, až pochopí, co je to být pravým hrdinou jej uvítá zpět vÁsgardu a vrátí mu jeho moc. Thor na Zemi potkává astrofyzičku Jane a její dva kolegy, kteří ho při prvním setkání omylem srazí autem a odvezou ho do nemocnice. Zde však Thor zničí vše, co najde. Jeho cílem je najít Mjolnir a vrátit se domů, Jane ani její kolegové mu jeho historku o synovi Odinově nevěří a trošku si klepou na čelo. Ovšem zvyky mladého muže a jeho slova nakonec Jane přesvědčí, aby mu v hledání jeho kladiva pomohla. Ale ani Thor nedokáže svůj Mjolnir z kamene vytáhnout, celý zničený se navíc od bratra Lokiho dozvídá zprávu, že Odin zemřel. Loki však nepřinesl jen nepříjemnou novinu, jeho cílem je vyzvednout mocný Mjolnir, ale ani on jej nedokáže uzdvihnout. Vrací se proto zpět do Asgardu, aby zde dokončil svůj plán – stát se místo nemocného otce králem a jednou pro vždy zničit oslabeného Thora. Osvobodí proto otcovu nejsilnější zbraň – Ničitele, kterého pošle na Zemi, aby bratra zabil. Tehdy se ukáže, zda najde Thor odvahu a sílu postavit se hrozbě smrti a zachránit ty, na kterých mu začalo záležet.

Na Thora potřebujete jednoho shakespearovského režiséra, dokonalou černou labuť, vysloužilého kanibala Hannibala Lectera a jednoho blonďatého modrookého svalnatého hezouna, navíc k tomu přidejte trošku severské mytologie a hodně marvelovského komiksu. Zní to šíleně? Ale přesně tak to je, Thor vznikl z nečekaných ingrediencí a jejich smíchání bylo předem nepředvídatelné. A výsledek? Dost slušná zábava. Filmy v 3D mi vadí, brýle mi z hlavy padají a pokaždé mě z toho třeští hlava, tudíž hodnotím pouze klasickou verzi. A nepřišlo mi, že bych o cokoliv přišla. Triky se podle mě povedly, stejně jako celkové vzezření Ásgardu. Království působí skutečně snově, nadpozemsky a tak nějak zářivě. Vše je čisté, vyleštěné, včetně zbroje hrdinů a krásné (opět včetně hrdinů, bozi přeci nejsou oškliví a ti filmoví už vůbec ne). Dominantou celého království je kromě zlatého Odinova trůnního sálu i visutý most ze zmrzlé duhy Biföst. O to víc ošuntěle a obyčejně vypadá Země. Děj se odehrává uprostřed pouště v Novém Mexiku, kde neustále fouká vítr a mimo malé město není nic než písek a hvězdy na noční obloze, což je přesně důvod, proč se zde zdržuje trojice vědců pracujících na vědeckém grantu. Snadno proto člověk chápe Thorovo rozladění, když zjistí, že právě na nehostinnou a zamračenou Zemi jej otec poslal. Nikde žádné zlato, vyleštěné zbroje, dvorní hostiny a obdiv asgardského lidu. Kenneth Branagh umně skloubil dva rozdílné protikladné světy. Navíc se mi líbila i práce s dějem. Na začátku nás režisér navnadí na akci, triky a Thorův krásný kostým, aby nás pak přenesl na zaprášenou Zemi a oblékl nás do džínů, košilí a bund. Tehdy se začne odvíjet lidský příběh obyčejného sympatického muže, který začne poznávat sám sebe i to, že rodiče občas mívají i pravdu. A na konec si nechá nadupané finále, kde se potkáme s dokonalým ničitelem, Mjolnirem, modrými blesky a finální bitvou.


Svůj díl na tom, že děj funguje mají i herci. Chrise Hemswortha jsem předtím neznala a podle traileru jsem jen věděla, že vypadá dobře a na břiše, že má pekáč buchet. Přesto mě poměrně překvapil, dokázal zahrát vše, co po něm režisér chtěl – hejska, sympaťáka, zlomeného plačícího muže a hrdinu, který již klasicky kráčí ke svému osudu za zpomalené chůze s vlajícími vlasy a odhodlaným výrazem ve tváři. Lokiho představitel Tom Hiddleston je slizký jako had a to tak dokonale, že by mu člověk zakroutil krkem. No a Natalie Portmanová je prostě krásná baba, která navíc umí hrát přirozeně a lidsky, že nikdy člověk nemá pocit jakékoli rutiny či umělosti. Navíc je i poměrně přehledný střih, takže člověk pozná, co se děje, kdo se s kým pere a kde se právě odehrává děj. I když k tomu přispívá i ono protikladné prostředí obou světů. Pěkná je i hudba a zvukové efekty, které dokreslují jednotlivé triky, včetně postavy ničitele. A velmi detailně zpracované kostýmy jsou také parádní.

Dávám 85%. Líbilo se mi to a dobře jsem se bavila. Doporučuji všem, kteří mají rádi tento žánr a nelpí příliš na původní komiksové předloze, i když fanouškům komiksu jistě neunikne řada detailů, na kterých si Marvel dává záležet, jako např. jméno doktora Donalda Blakea, hláška o technologiích od Starka, či malý štěk dalšího marvelovského hrdiny – Hawkeye v podání Jeremyho Rennera.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × 5 =

Starší příspěvky:
Twilight sága: Rozbřesk – galerie

V pátek zveřejnil magazín Entertainment Weekly obsah nového čísla věnovaného Twilight sáze včetně fotografií a včera studio Summit konečně zveřejnilo...

Zavřít