Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)

USA 2011, režie: Rob Marshall

Žánr: Dobrodružný, komedie, fantasy

Stopáž:  136 min.

Hrají: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Kevin R. McNally, Astrid Bergès-Frisbey, Sam Claflin, Geoffrey Rush

Jack Sparrow se dostane ze všeho a za všech okolností. Na piráta má však i rovnou páteř a tak se rozhodne dostat z oprátky věrného Gibbse, který je omylem považován za kapitána Jacka. Zda jde skutečně o čin nesobeckosti a přátelství, či o záchranu vlastního jména a pověsti je na zvážení každého z nás. Každopádně tak příběh začíná. Útěk z vězení se stane bláznivou honičkou, která končí u anglického krále. Ten má pro Jacka jasný návrh – ušetří ho a on dovede královy muže k Prameni mládí, po kterém pátrá i španělský vládce. Jack má sice mapu, ale pro korunu nepracuje, vezme proto opět roha a v zapadlé putyce hodlá najít muže, který se za něj vydává a jeho jménem verbuje posádku. Oním Jackem není nikdo jiný než-li Angelica, krásná žena, kterou Jack kdysi zneuctil a možná i miloval. Je tu však jeden problém – Angelica je dcerou obávaného piráta Černovouse, který prahne po Prameni mládí, neboť mu zbývá jen málo času. Byla mu předpovězena záhuba a to nehodlá ani on, ani Angelica dopustit. Jack se stává vězněm na Černovousově lodi, ovšem i tak dokáže sledovat své cíle. Konec konců Černovous má Černou perlu, Angelicu i kompas a Jack se nerad vzdává svých věcí. Navíc je na cestě za Pramenem mládí i komodor anglického krále – kapitán Barbossa.

Již počtvrté vsadilo studio Disney na charismatického, rozevlátého a dredatého kapitána Sparrowa. Tentokrát to však nebyl příliš povedený tah. Piráti sice vydělali hned po premiéře obrovský balík, ale kvalita snímku nedosahuje ani zdaleka takových kvalit jako první nebo další dva díly. Rozhodně to není neúčastí Orlanda a Keiry, jejich výkony zase takovým pokladem nebyly. Kdepak, slabý je samotný příběh a tentokrát ho nedokázal zachránit ani výborný Johnny Depp. Jeho kapitán Jack je jako vždy okozlující, ale bohužel to nestačí. Faktem navíc je, že se většina filmu odehrává v noci, a tak není nic vidět ani z hrdinů a ani z krásy Karibiku. Jedinou skvělou zábavou tak je hned úvodní scéna v Londýně a pak zajetí Jacka a Barbossy Španěly. Postava Angeliky mi přijde naprosto zcestná a trošku mi chybí větší lehkost, uvolněnost a nadsázka, jak tomu bylo u předešlých dílů. Přijde mi, že z filmu čiší to, jak všichni moc chtěli a tak přespříliš se snažili, až se to nepovedlo.

Rozhodně je však tento díl zatím nejtemnějším v celé sérii. Těžko si asi každý představí zabijácké mořské víly, které máme v paměti spíše jako jemné dívky toužící po lásce suchozemského prince a ne jako bezcitné bestie. Navíc je zde i trošku více smrti a chladnokrevných činů než dříve. Dalo by se říci, že je to poněkud dospělejší bratr vtipnějších brášků. Ale s dospělostí přišla i upjatost a méně zábavy. Hudba se drží kvalitně nastavené laťky, kostýmy a výprava jsou také skvělé, i když díky všudypřítomné tmě, trošku zastrčené. Shrnu to asi tak, že mi chyběla pláž, písek, sluníčko, moře a rum. Tedy všechny ingredience, které Karibik slibuje a které byly vidět v předešlých dílech.

Dávám 60%. Kvůli Johnnymu Deppovi to stojí za to, i když to sám neutáhne. Fanouškům celé ságy se to snad bude líbit více. Já si ale myslím, že snímek postrádá jiskru, vlny a Černou perlu.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × 5 =

Starší příspěvky:
Film o Boba Fettovi?

Režisér Joe Johnston by rád natočil snímek o jednom z nejznámějších hrdinů Hvězdných válek - o lovci odměn Boba Fettovi. ...

Zavřít