Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Věčný návrat

Francie, 1943

Originální název: L’Éternel Retour

Režie: Jean Delannoy

Žánr: Drama, romantický

Stopáž: 96 min.

Premiéra v ČR: 28. 7. 2011

Hrají: Jean Marais, Madeleine Sologne, Jean Murat, Junie Astor, Roland Toutain

Zápletka:Vynikající básnická romance z pera Jeana Cocteaua, natočená režisérem Jeanem Delannoyem během nacistické okupace, nese veškeré rysy Cocteauovy tvorby. Básník napsal původní scénář na motivy keltské legendy o Tristanovi a Isoldě s mysteriózní atmosférou, přízračnými exteriéry a snovými trikovými scénami.

Milostný příběh lásky, žárlivosti a pomsty se odehrává v současné Francii – Patrice odjíždí na odlehlý ostrov, kde potkává okouzlující Nathalie a nabídne jí sňatek se strýcem Marcem. Nathalie souhlasí v představě, že opustí soužení dosavadního života a oddá se vypočítavému manželství bez lásky. Cocteau v příběhu rozvíjí myšlenku, že „věčné“ lidské příběhy se v historii odehrávají stále dokola, aniž bychom si toho mohli povšimnout.

Věčný návrat je temným a fascinujícím básnickým proroctvím režiséra Delannoye a alegorií Francie obléhané fašistickým Německem.

Zdroj: AČFK

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × one =

Starší příspěvky:
Orfeus

Francie, 1950 Originální název: Orphée Režie: Jean Cocteau Žánr: Romantický Stopáž: 96 min. Premiéra v ČR: 28. 7. 2011 Hrají:...

Zavřít