Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Auta 2 (Cars 2)

USA 2011, režie: John Lasseter, Brad Lewis

Žánr: Animovaný, rodinný, komedie, dobrodružný, akční

Stopáž:  106 min.

Hrají v českém znění:  Richard Krajčo, Petr Novotný, Petr Štěpánek, Ivana Andrlová, Ondřej Vetchý, Michal Dusík, Jan Budař, Michal Pavlata

Blesk McQueen se vrátil právě ze závodního kolotoče domů, kde na něj nadšeně čeká nejlepší přítel Burák. Plánuje pro ně zábavu a spoustu legrace. Ovšem na světlo světa vyplave nová Grand Prix, která zve všechna auta bez rozdílu zařazení, tedy formule, nascary a další, aby změřili své síly za pomoci nového organického Všepaliva. Blesk spolu s Burákem se vydávají na cestu do Japonska, kde závody začínají. Ovšem Burák je obyčejné auto z venkova, které se do naleštěného světa závodních aut příliš nehodí, navíc se omylem připlete i do špionáže. Jeho přátelství s Bleskem bude muset projít těžkou zkouškou a Burák si bude muset vybrat, zda se vrhne do nového nebezpečného špionážního dobrodružství nebo se vrátí domů.

Ani nebudu říkat, že Pixaři jsou na animované filmy skutečně machři. Auta 2 jsou mistrovským dílem a to nejen s ohledem na dokonalou grafiku, animaci a barvy, ale i s ohledem na příběh a vtip. Druhý díl se mi asi líbil dokonce víc než jednička. Příběh je naprosto dokonalý a animovaná místa s podobou Tokya, Londýna a Paříže naprosto dokonalá a propracovaná do těch nejmenších detailů, které děti možná nezachytí, ale dospělí se u nich vskutku pobaví. Upozorňuji například na samoobslužné automaty na různé automobilové součástky. Absolutně dokonalá je i scéna s japonským WC, přičemž věřím, že filmaři v mnohém použili své vlastní zážitky s japonskými technickými vymoženostmi i na místech osobní potřeby.

Absolutně úžasné jsou i exteriéry ve kterých se autíčka pohybují, Itálie s s místními obyvateli je stejně kouzelná jako v reálu a nechybí ani klasické mangiare. Stejně tak je okouzlující neonové japonsko a úžasná šarmantní Paříž. Perfektní jsou i agenti, kteří jsou dokonalými klony Jamese Bonda i Ethana Hunta, kterým konkurují jak šarmem, tak i technickými vychytávkami. Nechybí ani anglická královna s korunou na hlavě a sportovní komentátoři. To vše dokresluje i skvěle vybraná hudba.

Akorát snad jen zbývá dodat, že přestože by mělo jít o film pro děti, bavili jsme se s manželem skvěle. Pro děti je to kreslené, barevné a pohádkové, pro dospělé je to dokonale vtipný akční film s akcí, přestřelkami i dokonalými padouchy. Na konci nechybí ani překvapivé odhalení a potřebný dobrý konec.

Dávám 95%. Podle mého názoru třetí nejlepší animák roku (po Na vlásku a Rangovi).

Související články:

1 komentář

  1. Teda po přečtení takovéhle recenze se už nemůžu dočkat až film uvidím.

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 5 =

Starší příspěvky:
Fantasy jako oheň a led

Robert Rodriguez na festivalu Comic-Con oznámil, že spojil síly s malířem fatnasy Frankem Frazettou.  Cílem je spolupráce na novém snímku...

Zavřít