Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Kovbojové a vetřelci (Cowboys and Aliens)

USA, 2011, režie: Jon Favreau

Žánr: Akční, sci-fi, western

Stopáž:  118 min.

Hrají: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Adam Beach, Paul Dano, Keith Carradine

Když se probudíte v poušti a nic si nepamatujete, na ruce máte záhadný náramek, který nejde sundat a za zády se k vám blíží jezdci na koních. Co byste udělali? Náš hrdina to ví přesně a tak po několika minutách odcválá směrem k městečku na koni s novýma botama a psem. Město ho však nepřijme nijak vlídne, vypadá to totiž,že je muž hledaným zločincem Jake Lonergan majícím na krku vraždu a přepadení dostavníku. Místní šerif neváhá a spolu s rozmazleným a nezodpovědným synem nejbohatšího místního rančera Woodrowa Dolarhydea oba naloží do dostavníku a chce je odvést do města k nadřízeným. V tu chvíli však začně Jakeův náramek pípat a záhy nato se na obloze ojeví jasně modrá světla, podivné zvuky a ještě podivnější létající stroje s mechanickými rameny, které začnou unášet lidi. Mezi unesenými je i šerif, manželka hostinského, rančerův syn a mnoho dalších. Jake svým náramkem jeden ze strojů zničí a poraní jeho pilota, Woodrow se proto Jakea chopí a donutí ho vydat se po vetřelcových stopách, aby zachránil syna a ostatní. Na cestu se tak vydává podivná skupinka zachránců – Woodrow a jeho muži, Jake, místní pastor, hostinský, šerifův malý vnuk a Ella záhadná žena, která tuší, co se Jakeovi stalo a snaží se mu pomoci si vzpomenout. V jeho mysli je totiž ukryt způsob, jak vetřelce porazit a zjistit, kde se skrývají.

Ani v nejmenším jsem netušila, co mám očekávat od snímku, který sliboval kombinaci klasického westernu a moderní sci-fi a výsledek mě poměrně příjemně překvapil. Z úvodních pochyb, že půjde nejspíše o totální šílenou slátaninu se nakonec vyklubal poměrně zajímavý a napínavý snímek s netradiční kombinací vizuálních scén. Na jedné straně krajina a prostředí honáckého kraje se zaplivaným saloonem a muži s kolty nízko u pasu a na druhé záběry na technické vybavení mimozemšťanů, jejich zbraně a vzhled. Samozřejmě je na počátku filmu vše ve tmě, takže není vůbec nic vidět a divák se může jen dohadovat, ale nakonec se filmaři přeci jen hecli a vypluli s mimozemskými stvůrami na světlo boží. A nutno uznat, jsou pěkně hnusné, slizké, obdporné a i z avizovaných větřelců něco mají – z hrudi vyskakující paže s pěkně odpornými drápy. Vizuální podívaná tak nemá chybu a i spád snímku je poměrně svižný na napínavý. A nechybí ani krásné ženy, indiáni a drsná chlapská moudra o tom, jak se stát chlapem.

Na druhou stranu co dodat k snímku, který režéroval Jon Favreau, produkovali Steven Spielberg a Ron Howard, scénář napsali scenáristé Star Treku a Transformers Roberto Orci a Alex Kurtzman a před kamerou se spojili Indiana Jones s James Bond.


Velmi mě překvapili i herecké výkony. Harrison Ford je ve svých letech stále ještě švihák a poprvé ztvárnil postavu, která byla z úvodu snímku více jak na pěst mezi oči, ale později krásně ukazuje, že pod drsnou slupkou je i poctivý chlap s rovnou páteří, odvahou a statečným srdcem a samozřejmě milující otec. Postava Daniela Craiga takový prostor nedostala, jeho Jake stále hází stejně prázdné pohledy a naštvaný výraz, který zmizí až téměř na konci snímku, kdy se objeví i něco jako úsměv. Postavu má chlapík pěknou a westernový ohoz mu opravdu padne, ale tím veškeré jeho herectví končí a ani ksichtík není nic moc, i když uznávám, že řada žen by mě vzala něčím po hlavně. Ale ať tak či onak, vzhled je vedlejší a o nějakém velkém hereckém výkonu se tady skutečně hovořit nedá. Na druhou stranu scénář je napsaný tak, že moc prostoru na nějakou změnu nemá. A i scény s Ellou jsou poměrně škrobené, upnuté a nijak originální a jediné co jim vládne jsou výrazné oči Olivie Wildové.

Nakonec tedy dávám 60%. Scénář vycházející z knižní předlohy je originální a netradiční a do kin se tak dostalo po dlouhé době něco skutečně nového. Nijaká závažná bomba to však není, možná z toho šlo vytřískat trošku víc. Každopádně je to dobrý film, ale podruhé na něj koukat asi nebudu.

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fifteen − eight =

Starší příspěvky:
Ed Zwick postaví Velkou čínskou zeď

Ed Zwick, režisér Posledního samuraje přijal nabídku na napsání scénáře i režii snímku popisující stavbu Velké čínské zdi. Nápad přišel...

Zavřít