Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Hamlet podniká

Finsko, 1987

Originální název: Hamlet liikemaailmassa

Režie: Ari Kaurismäki

Žánr: Tragikomedie

Stopáž:  86 min.

Premiéra v ČR: 2. 2. 2012

Hrají: Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Kati Outinen

Zápletka: Kultovní finský scenárista a režisér Aki Kaurismäki je znám, že ve své tvorbě zkoumá nespravedlivé sociální poměry z pohledu osob umístěných na okraji společnosti. Avšak v Hamletovi – v této moderní adaptaci Shakespearovy hry, diváky uvádí do světa mocných a ukazuje jeho odvrácenou tvář. Film se drží poměrně přesně divadelní předlohy, přesto zde nenajdeme například Hamletův slavný monolog o bytí a nebytí. Svět moci a politiky je zachycen s ironií a citem pro absurditu.

Film zasazený do současného Finska se zabývá rodinnými vztahy poznamenanými mocenskými vazbami. Hlavní hrdina, nezodpovědný floutek a netalentovaný básník, zdědí po smrti svého otce významný podíl ve firmě, kterou řídí jeho strýc. Čeká ho zkouška dospělosti podmíněná odhalením tajemství, které souvisí s rodinnou historií. Černobílý snímek je svou atmosférou a obrazovou koncepcí podřízen stylu filmu noir.

Zdroj: Cinemart

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na únor (novinky v kině) | FilmFan.cz - [...] Hamlet podniká [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty + 16 =

Starší příspěvky:
Perfect Sense

Dánsko/Německo/Švédsko/VB, 2011 Originální název: Perfect Sense Režie: David Mackenzie Žánr: Drama, romantický Stopáž:  92 min. Premiéra v ČR: 2. 2....

Zavřít