Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Hugo a jeho velký objev (Hugo)

USA, 2012, režie: Martin Scorsese

Žánr: Rodinný, dobrodružný, historický

Stopáž: 126 min.

Hrají: Asa Butterfield, Chloe Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Jude Law, Emily Mortimer

Hugo žije sám v samotném nitru pařížského nádraží. O jeho existenci nikdo neví. Kdo také? Když zůstal na celém světě sám a jediné, co jej drží při životě jsou drobné krádeže a práce. Smysl života je však zřejmý – zprovoznit robota, kterého opravoval se svým milovaným otcem, než zemřel. Jednoho dne však Huga při krádeži chytí prodejce hraček Georges a vezme chlapci zápisník s nákresy robota. Výměnou za zápisník u něj musí chlapec odpracovat svůj dluh. Hugo se zde seznámí s Georgesovou adoptivní dcerou Isabelle. Ze dvou mladých lidí se stanou přátelé a ve snaze robota zprovoznit vidí neskutečné dobrodružství. Hugo navíc doufá, že mu otec u robota zanechal zprávu. Co však obě děti při pátrání objeví, si nikdo z nich nedovedl ani představit…

Letos se filmaři vrátili ke svým počátkům. Vznikly miminálně dva filmy, které se vrací k počátkům kinematografie. Ovšem zatímco němý snímek Umělec boduje hlavně u filmových kritiků, diváky spíše vábí právě Hugo. Jedním z aspektů je knižní předloha a druhým vynikají režie Martina Scorsese. Režisér před divákem rozehrává nádhernou barevnou – téměř snovou podívanou, kde není potřeba mnoho slov, zato hudba a obraz vládnou. Vše je doplněno vynikajícími kulisami, které ukazují, že pařížské nádraží bylo vlastně městem ve městě. Setkávají se tu lidé, co zde pracují a prožívají i své životy. Nechybí kavárny, hudba, tanec ani květiny. A stejně jako ve městě platí zákony, i zde na dodržování pořádku dohlíží staniční inspektor. Denně prochází nádraží spolu se svým dobrmanem a každé dítě, které vypadá jako opuštěné okamžitě putuje do jeho klece v kanceláři a následně do sirotčince. A právě role tohoto záporného hrdiny se ujal Sacha Baron Cohen a dal světu najevo, že se umí chovat i hrát docela normálně a jako člověk.

Kamera úžasně pracuje se světlem i barvami a dokresluje snovou náladu filmu. Co mě však jednoznačně chytilo za srdce byly obě děti. Jejich touha po dobrodružství a úžasná fantazie, drží diváka v neskutčném napětí a očekávání, co odhalí. Asa Butterfiled vládne hluboce modrýma očima a jeho zmučený a přesto odvážný Hugo je odhodlaný bojovat a žít. To Chloe Moretzová je naprosto okouzlující. Její knihy zbožňující Isabelle je chodícím zdrojem dobré energie a víry v naprostou krásu knih. Navíc svým širokým úsměvem dává tušit, že z ní roste vskutu nádherná mladá dáma.

Králem plátna je však jednoznačně Ben Kingsley. Jeho Georges si v každém záběru uzurpuje pozornost jen pro sebe. Paradoxně s jeho postavou, jako by barevnost filmu ustupovala a objevovala se jen šeď a smutek, které ztělesňuje. A řekla bych, že to je i režisérovým záměrem, splněným do poslední tečky.

Svou roli odkonale plní i hudba a kostýmy.  Dávám 70% snímek funguje jako dokonalý hodinový strojek, jehož jednotlivá kolečka zapadají přesně tam, kam mají.

 

 

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two + 17 =

Starší příspěvky:
The Tomb přiobsazuje hvězdy

Očekávaný akční snímek The Tomb získal hned na začátku 2 zvučná jména - Schwarzenegger a Stallone. Ovšem to není všechno,...

Zavřít