Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Koupili jsme ZOO (We Bought a ZOO)

USA, 2012, režie: Cameron Crowe

Žánr: Drama, rodinný, komedie

Stopáž:  138 min.

Hrají: Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford, Maggie Elizabeth Jones, Angus Macfadyen, Elle Fanning, Patrick Fugit, John Michael Higgins, Carla Gallo, Stephanie Szostak

Benjamim Mee si prochází tím, co by nikoho potkat nemělo. Zůstal sám se dvěma dětmi a truchlí nad milovanou manželkou. Se straším synem se mu nedaří komunikovat a tak jediné, co drží rodinu pohromadě je jeho sedmiletá dcera. Rozhodne se proto, že dá na radu staršího bratra a pokusí se začít od začátku. Koupí nový dům i s rozlehlými pozemky a přestěhuje se i s dětmi. K pozemkům patří i ZOO, ve které se snaží skupinka nadšených ošetřovatelů udržet zvířata i sebe v jakémsi funkčním stavu. Příjezd nové rodiny je pro ně nadějí na nový začátek. Ovšem Benjamin neví o řízení ZOO ani zbla a to, co ho nutí pokračovat dál je nadšená a opět se usmívající dcerka a fakt, že poprvé v životě prožívá své vlastní dobrodružství.

Režisér Cameron Crowe se pustil do příběhu vycházejícího z biografie Benjamina Mee, který skutečně provozuje soukromou ZOO ve Velké Británii se svými dvěma dětmi. Oproti knize se však režisér rozhodl krutou nemoc maminky a manželky ve snímku neukázat. Přesto se však velké dávce sentimentu nevyhnul. Pro citlivé duše předem prozrazuji, že určitě budou potřebovat kapesník. Musím však dodat, že toho režisér dosáhl nekýčovitou a paradoxně přirozenou formou. Ukazuje to na zoufalství snažícího se otce a trpících dětech, zvláště pak staršího syna, který svou bolest prožívá intenzivněji. A pak jsou tu  i vzpomínky, které se děti snaží na otci vymámit. Nejvíc mě rozbrečel hlavně moment, kdy si hrdina prohlíží rodinné fotografie. Právě na nich režisér ukazuje, jakou moc tyto věci mají. Nejde o jejich kvalitu a originalitu, ale o to, že zachycují náš život a oživují vzpomínky, které díky nim žijí déle a trvaleji, než jen v lidské zapomínající mysli. Nový začátek rodiny však symbolizuje jeden základní stavební prvek snímku – světlo. Je vidět, že se režisér rozhodl natáčet pouze ráno, nebo večer, kdy jsou hlavní hrdinové i jejich zvířecí svěřenci obklopeni aurou zlatého jasného slunce nesoucího naději.

Kvalitní herecké výkony předvádějí i herci. Dospěláci se drží nadhledu, ironického humoru a umírněnosti, zatímco děti předvádějí emoce v plné míře – vztek, radost, bezstrostnost i první lásky. Nejvíce mne zaujala Elle Fannigová, která opět ukázala jinou polohu oproti Super 8 a její prdlá a naivní hrdinka je skutečně kouzelná a její úsměv okouzlující a nakažlivý. Poměrně mě zaujal i detail, že si filmaři dali práci a vybrali děti, které jsou skutečně Mattovi Damonovi podobné.

Jedinou věcí, která mě mrzela tak bylo to, že se k velké roli nedostala zvířata (tedy vyjma jedné opičky, která je ve spoustě záběrů). Mají pouze doplňkovou roli, i tak jsou ovšem krásná a s jejich příchodem z většiny přichází i humor. Zajímavostí je i zákulisí, jak vůbec taková ZOO funguje, jak dostává povolení, jaké jsou normy a co vše se při inspekcích kontroluje. Péče o zvířata je spíše posláním, nikoli prací a jak vtipně podotkne hlavní pečovatelka, hrabe se celý den ve výkalech a plat je mizerný. Ovšem když ta zvířata milujete, není co řešit, ne?

Dávám 75%. Kvalitní snímek plný humoru, tragiky i nádherného světla v tom správném poměru. Originální příběh a jedna ukázka toho, že ačkoli se někomu zhroutí celý svět, dá se jít dál a najít si další smysl života.

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − 5 =

Starší příspěvky:
Tomorrow Will Be Better

ČR, 2012 Originální název: Tomorrow Will Be Better Režie: Martin Přívratský Žánr: Dokument Stopáž: 73 min. Premiéra v ČR: 10....

Zavřít