Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Poslední let Petra Ginze

USA, 2011

Originální název: The Last Flight of Peter Ginz

Režie: Sandy Dickson, Churchill Roberts

Žánr: Dokument

Stopáž: 65 min.

Premiéra v ČR: 10. 5. 2012

Hrají: Chava Pressburger, Yehudit Shendar

Zápletka: Ve 14 letech měl za sebou pět románů a deník o nacistické okupaci Prahy. Do 16 let jeho sbírka čítala více než 170 kreseb a maleb, v terezínském ghettu redigoval ilegální časopis, napsal celou řadu povídek a zemřel v plynové komoře v Osvětimi.

Tento příběh je oslavou jeho života a tragédií zároveň, svědectvím o jednom chlapci a jeho zvídavosti a tvůrčím duchu, které představují ty nejlepší hodnoty lidství.

Unikátní dokument vznikl v USA a kombinuje prvky klasického dokumentu a animovaného filmu, ve kterém ožívají kresby Petra Ginze i některé z jeho příběhů. Film mapuje příběh tohoto chlapce česko-židovského původu, který musel ve čtrnácti letech odejít do terezínského ghetta, a odtud v šestnácti do Osvětimi, kde zemřel v plynové komoře. Jeho příběh obletěl celý svět v roce 2003, když si první izraelský astronaut vzal na tragický let raketoplánu Columbia jeho kresbu. Tragická událost se odehrála 1. února, tedy v den narozenin Petra Ginze, a vedla k objevení Petrových deníků na půdě jednoho z pražských domů.

Zdroj: petrginzfilm.cz


Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 2 =

Starší příspěvky:
Crulic – cesta na onen svět

Rumunsko, 2011 Originální název: Crulic – drumul spre dincolo Režie: Anca Damian Žánr: Animovaný, dokument Stopáž: 73 min. Premiéra v...

Zavřít