Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Sedmikrásky

ČSR, 1966

Originální název: Sedmikrásky

Režie: Věra Chytilová

Žánr: Komedie, podobenství, satira

Stopáž: 74 min.

Premiéra v ČR: 21. 7. 2012

Hrají: Jitka Cerhová, Ivana Karbanová, Julius Albert, Jan Klusák, Marie Češková

Zápletka: První barevný snímek Věry Chytilové znamenal v roce 1966 další oslnivý úspěch Československé nové vlny, definoval možnosti domácího autorského filmového experimentu a započal její tvůrčí období ve znamení stylizovaných podobenství.

Dvě hrdinky Marie a Marie jsou zobrazeny jako loutky reagující na zkaženost světa manifestem vlastní zkaženosti. V anarchistickém a feministickém gestu se pak vydávají na apokalyptickou pouť po tehdejším světě, během níž si vyřizují účty s institucemi, autoritami a reprezentanty mužského sexismu a šovinismu.

Snímek je výrazně stylizovaný a jeho dialogy jsou zřetelně ovlivněny tradicí absurdního divadla, přičemž jejich zdánlivá nelogičnost a vyprázdněnost pouze maskují naléhavost sdělení a hloubku na první pohled povrchního anarchistického gesta. Sama autorka ostatně Sedmikrásky charakterizovala jako „bizarní komedii s odstíny satiry a sarkasmu“.

Zdroj: AČFK

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × two =

Starší příspěvky:
Do Říma s láskou

USA/Španělsko/Itálie, 2012 Originální název: To Rome with Love Režie: Woody Allen Žánr: Drama, komedie Stopáž: 85 min. Premiéra v ČR:...

Zavřít