Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Rebelka (Brave)

USA, 2012, režie: Mark Andrews, Branda Chapman

Žánr: Animovaný, rodinný, dobrodružný, komedie

Stopáž:  100 min.

Hrají v českém znění: Barbora Šedivá, Simona Postlerová, Karel Heřmánek, Ljuba Skořepová, Ota Jirák, Martin Stropnický, Pavel Zedníček

Merida je od malička vychovávána pro to, co ji čeká – stát se manželkou a královnou. Ovšem její povaha je stejně nezkrotná a ohnivá jako kadeře jejích vlasů. V den, kdy se má rozhodnout o jejím osudu, se princezna rozhodne k zoufalému kroku a požádá o pomoc čarodějnici. Ta si princezninu prosbu vysvětlí po svém a problém ještě větší než předtím je na světě – toužebná změna matky se zvrhne a z královny je rázem medvěd. Merida se bude muset velmi rychle naučit, co se skutečná odvaha, zodpovědnost a obětování se pro druhé. Teprve tehdy se může stát skutečnou hrdinkou a zachránit svou zemi i rodinu.

Pixar a jejich filmy, to je pro mě něco jako svítící lampa pro noční můru, prostě se musím kouknout, i kdybych se měla spálit. Nikdy mě jejich „animáky“ nezklamaly a tak jsem se pustila do dalšího dobrodružtví, ve kterém tentokrát hraje prim žena a navíc ještě zrzavá. Neodolatelná kombinace, co myslíte? A už teď musím prozradit, že jsem udělala dobře. Při sledování nové dobrodružné pohádky jsem se skvěle bavila, neboť je to vtipná a ještě nádherně udělaná podívaná. Jen ještě stále i po těch letech kroutím hlavou, jak to animátoři vůbec zvládnou. Nechápu, jak dokáží vytvořit samostaný svět – krajinu, postavy, zvířata, prostě všechno do nejmenšího detailu a ještě si pohrát z něčím novým. V akčních filmech jsem si na zpomalé záběry vylétajících kulek zvykla, ale vidět pěkně pomalu a zblízka každý pohyb luku a šípu při výstřelu na cíl, to tu ještě v animované podobě nebylo. Robin Hood by jen záviděl!

Skutečně nevím, co bych měla dodat, je to prostě zatraceně dobře odvedená práce. Navíc se Pixaři odhodlali k tomu, co nikdy předtím neudělali – že budou hlavními hrdinkami jejich příběhu dvě ženy a jejich komplikovaný vzájemný vztah (každá matka to jistě zná, vždy přijde období, kdy se s dcerou nesnesou) a že opustí od klasického sentimentu, který filmy o princeznách doprovází – láska, nápadník a vdavky s krásnými šaty a dlouhou bílou vlečkou. Kdepak, tahle princezna je jiná – divoká, nespoutaná odvážná a vtipná. Rudá hříva rámující její obličej to vše jen dokresluje. A stejně nádherná je i její matka, která je sice svázaná protokoly svého postavení, ale když dojde na to, že někdo ohrozí její milované, vrhne se na nepřítele s takovou vervou, že z něj létají chlupy. Navíc je jako medvědice naprosto dokonalá, zvláště s korunkou na hlavě a způsobem stolování. Přidejte nemožná trojčata, která bych asi přizabila, hašteřivé skotské mužské, kteří si ukážou dokonce i to, co mají pod sukní a máte dokonalý mix ála Pixar na jedničku s hvězdičkou.

Dávám 80% je to skutenčně okouzlující skotská legenda plná svěžího humoru, rozevlátých rudých vlasů, tvrdohlavých postav, medvědů a nádherné muziky.

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × five =

Starší příspěvky:
Sebevrazi se setkají na jedné střeše

Režisér Pascal Chaumeil právě natáčí snímek A Long Way Down podle stejnojmenného rámu od Nicka Hornbyho a podařilo se mu...

Zavřít