Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Michael Mann plánuje krvavou řež v rámci Stoleté války

AzincourtMichael Mann se ujme režie snímku Agincourt vycházejícího ze stejnojmenného románu Bernarda Cornwella. Děj knihy je  popsán následovně:

Rok 1415. Agincourt (francouzsky Azincourt) je jedna z nejslavnějších bitev historie – vítězství malé, opovrhované, nemocné a hladové armády nad nepřítelem, který je ohromně početně převyšoval. Anglická armáda tehdy narazila na nepřemožitelnou obranu francouzského Harfleuru. Zdravý rozum velel, aby armáda odtáhla domů, ale Jindřich V. skálopevně věřil je Bůh je na jeho straně a trval na pochodu z Harfleuru do Calais, jen aby dokázal, že může francouzskou armádu porazit. Ovšem tažení se nepovedlo, Angličané byli oblíčeni a byli nuceni bojovat s armádou, která je 6 krát převyšovala.

Jedním z vojáků je i lukostřelec Nicholas Hook, který se připojí k jednotce z města Soissons, města, jehož patrony jsou Kryšpín a Kryšpinián. To, co se v Soissons stalo šokovalo celý křesťanský svět (v roce 1414 francouzská vojska zmasakrovala anglické lukostřelce v tamní posádce a pozabíjela i mnoho franouzských obyvatel města), ale o rok později v den svatého Krišpína a Krišpiniána se Hook ocitá uprostřed malé armády zahnané do kouta. A Jindřich V. se nechává slyšet, že právě Kryšpína a Krišpininána za dané zvěrstvo pomstí.

Román vypráví příběh lučištníků, kteří pomohli vyhrát bitvu, jež vstoupila do dějin, ve skutečnosti jde ale o příběh, který popsal Sir John Keegan jako chování na jatkách a naprosté zvěrstvo.

Scénáře se ujme Stuart Hazeldine.

Že by nás čekala nějaká historická řež plná krve? Nebo se režisér zaměří spíše na to, jak bylo vojákům, jež vedl nemilosrdný král stojící si za svým?

Zdroj: Deadline

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − eleven =

Starší příspěvky:
První obrázek Bena Kingsleyho z Ender’s Game

Díky Entertainment Weekly máme k dispozici první obrázek herce Bena Kingsleyho ze snímku Ender's Game. Po několika naprosto úžasných a...

Zavřít