Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Star Trek: Do temnoty (Star Trek: Into Darkness)

StarTrek1USA 2012, režie: J. J. Abrams

Žánr: Akční, sci-fi, dobrodružný

Stopáž:  132 min.

Hrají: Chris Pine, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Alice Eve, Karl Urban, Simon Pegg, Zachary Quinto

Někdo by Jima Kirka označil jako egocentrického floutka, který nezná taková slova jako respekt nebo úcta k autoritám. Nemá ani nejmenší ponětí o dodržování nějakých pravidel, či směrnic a jediné, k čemu má vztah je jeho posádka a křeslo lodi Enterprise, kde sedí. Přesto ho jeho přátelé oddaně následují kamkoli a odměnou je jim věrné přátelství a jistota, že jejich kapitán udělá vždy vše pro to, aby byli v bezpečí. Posádka Enterprise funguje jako rodina. Ovšem i v rodině dochází k rozkolům, zvláště, když jeden z členů rodiny je až příliš logicky a analyticky zaměřený Vulkánec. Ano, ano na poslední misi Kirk pro svého přítele hodil za hlavu všechna pravidla a rozhodl se upřednostnit jeho život. Ovšem onen přítel je jaksi tupý v oblasti sociálních vztahů a poslal vedení flotily podrobné, přesné a pravdivé hlášení o průběhu onoho incidentu. A výsledek? Kirk je degradován na 1. důstojníka a komandér Spock přeřazen na jinou loď. Enterprise opět přebírá admirál Pike. Kirk a Spock se ovšem ve svých nových rolích neohřejí ani minutu. Na sídlo flotily zaútočí terorista Khan – Pike umírá a Kirkův cíl je jasný – Khana dostat a pomstít muže, který mu byl vzorem a přítelem… Enterprise vyráží na další – tentokrát smrtící misi…

Rozhodně nepatřím mezi příznivce Star Treku, seriál šel mimo mě, stejně tak i filmy a všechny další zpracování a pokračování. Přesto jsem se před několika lety nechala přemluvit a vyrazila na první díl, který mě velmi příjemně překvapil – triky super, postavy živé, vtipné, šarmantní a děj napínavý a správně uspořádaný. Takže když se objevila dvojka, věděla jsem, že určitě vyrazíme. Abrams oživil Star Trek a díky němu našel Kirk a ostatní nové diváky a fanoušky, které předtím neměli (i když věrní trekkies asi občas skřípali zuby). Prostě kvalitní filmařská práce. Víc omáčky a patosu asi ani nemá cenu vymýšlet. A stejně kvalitně odvedená práce proběhla i na dvojce. Herecké obsazení ze sebe ždíme maximum, i když Benedict Cumberbatch prostě nemá konkurenci. Jeho Khan rozhodně patří mezi špičku. Ani nešlo spočítat kolik tváří předvědl a všechny se stejnou kvalitou, věrností a odhodláním. Takže v tomto ohledu 1 s hvězdičkou. Scénář je trošku slabší, zápletka je vlastně stále stejná – 1 loď Enterprise, 1 padouch a posádka bojující proti němu za spravedlost a mír ve vesmíru.

StarTrek3a

Na druhou stranu, přiznejme to upřímně, co jiného by ale filmaři mohli vymyslet? Film, který by se zabýval vesmírným výzkumem anebo životem chrousta, kde by nejakčnějším okamžikem byl na podlahu spadlý skalpel nebo vybuchlá zkumavka v chemické laboratoři by nás asi těžko zaujal, natož donutil jít do kina za hříšné peníze. Je to vesmír, vesmírné lodě s warpem a úžasnými zbraněmi, tak se přeci musí využít ne? Co je hezčího než ve vzduchoprázdnu létající trosky lodí, výbuchy a střely? A to ani nehovořím o sexy skafandrech a barevných uniformách! Je to totéž a přesto není. Abrams se prostě drží jednoduché cesty a v ní jak víme je síla a krása. Je to prostě obyčejný  sci-fi akční snímek, který funguje jako švýcarské hodinky. Trocha patosu (hlavně samozřejmě na konci), trocha humoru (naprosto úžasného a založeného třeba i jen na obyčejných detailech jako zdvižené obočí), spousta akce a výborné triky. Netuším, co od tohoto žánru čekáte, ale já tohle, takže Star Trek naprosto splnil mé očekávání. Snad jen škoda, že Simon Pegg a jeho Scotty tentokrát jaksi ubrali na šarmu a vtipu a přidali pouze na křiku a běhu. Jiný prostor, ale neměli.

StarTrek4a

Dávám 80%. Nic objevného, nic průlomového a ani nic zásadního se neděje. Přesto je Star Trek: Do temnoty kvalitní a pěkný sci-fi film. Je to divoká jízda od prních sekund až po poslední záběry (tedy když nepočítám trocha nutného sentimentu a potlesku na konci). Úžasná zábava.

P. S.: Nespočítal náhodou někdy někdo, kolik amerických filmů nekončí potleskem? Asi jich bude jen pár… No kdybych se někdy půl roku nudila, zkusím to zjistit. 🙂

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × one =

Starší příspěvky:
Muž z oceli

USA, 2013 Originální název: Man of Steel Režie: Zack Snyder Žánr: Akční, sci-fi Stopáž: 143 min. Premiéra v ČR: 20....

Zavřít