Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Plán útěku

PlanUtekuUSA, 2013

Originální název: Escape Plan

Režie: Mikael Håfström

Žánr: Thriller, akční

Stopáž: 115 min.

Premiéra v ČR: 17. 10. 2013

Hrají: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, James Cavizel, 50 Cent, Sam Niell

Zápletka: Ven se ještě nikdo nedostal. Ale teď jsou na to dva

A je to tady! Událost na kterou všichni filmoví fanoušci léta čekali! Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger, dvě legendy, které v podstatě založily akční žánr, spojí své síly jako dva hlavní hrdinové v jednom filmu. Společně nakopou všem ostatním zadek v napínavém vězeňském thrilleru Plán útěku. Do supermoderního vězení, kterému šéfuje sadistický ředitel, se dostal každý z nich sám. O útěk se ale pokusí spolu a bude to poctivá akční podívaná.

Ray Breslin (Sylvester Stallone) je útěkář na objednávku. Živí se totiž jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení. Nechává se v nich zavírat a hledá skuliny v zabezpečovacích systémech, které jsou pak následně na základě jeho analýz  – a efektních útěků – odstraňovány a zdokonalovány. Nyní nastupuje výkon trestu k nové zakázce, ale ouha: vězeňský komplex, ve kterém se ocitl, byl kompletně postaven na základě jeho dosavadních poznatků a připomínek k zabezpečení věznic. Ty Ray před časem vydal knižně a pro tyranského ředitele tohoto „nápravně výchovného zařízení“ se jeho manuál stal doslova biblí. Ray se tak ocitá ve své vlastní dokonalé pasti. Nikdo navíc neví o tom, že by byl něco jiného než řadový vězeň, takže propustka na svobodu po dobře odvedené práci jaksi chybí… Po obvyklých počátečních neshodách se Rayovým parťákem v novém „domově“ stává místní vězeňský boss – Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger), který si zde odpykává trest za kyber-terorismus. A jemu se ve vězení moc nelíbí. Ale kdo jiný, než tihle dva chlápci by se měl dostat přes Rayovo bezchybné zabezpečovací systémy a celou armádu dozorců pod vedením fanatického ředitele? A je to, že se oba ocitli v této bezvýchodné situaci, opravdu jen nedorozumění a shoda náhod nebo něčí pečlivě promyšlený plán?

Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger se na plátně poprvé setkali již při natáčení filmu Expendables: Postradatelní, kde měl ovšem Schwarzenegger jen drobné cameo. Plán útěku se tak dá považovat za první film, ve kterém se tyhle dvě ikony akčního filmu setkávají poprvé v rovnocenných hlavních rolích.A jako „kámoši“, takže věčná otázka, kdo by komu dal nakládačku, zůstane dále nezodpovězena.

Film režíroval původem švédský tvůrce Mikael Hafstrom, který na sebe v roce 2004 upozornil oscarovou nominací získanou za film Zlo mezi námi, tehdy ještě v kategorii cizojazyčných filmů. Od té doby působí v Hollywoodu a má za sebou především úspěšné, hororově laděné thrillery Pokoj 1408 (adaptace povídky Stephena Kinga) nebo „vymítací“ thriller Obřad s Anthonym Hopkinsem.

Zdroj: Bontonfilm

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na říjen | FilmFan.cz - [...] Plán útěku [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × 2 =

Starší příspěvky:
Don Jon

USA, 2013 Originální název: Don Jon Režie: Joseph Gordon-Levitt Žánr: Drama, komedie Stopáž: 90 min. Premiéra v ČR: 17. 10....

Zavřít