Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Borgman

BorgmanNizozemí, 2013

Originální název: Borgman

Režie: Alex van Warmerdam

Žánr: Černá komedie

Stopáž: 113 min.

Premiéra v ČR: 6. 3. 2014

Hrají: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, Tom Dewispelaere, Sara Hjort Ditlevsen

Zápletka: Černá komedie o nezvaných hostech…

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Nejen, že se Borgman z vily už nehne, ale ještě si na pomoc zavolá své přátele v čele s dost radikální Ilonkou. Vila a její obyvatelé se rychle mění k nepoznání a řada mrtvol s hlavami zabetonovanými v kýblech v nedalekém jezeře se nebezpečně rozrůstá.

Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata.

Režisér Alex van Warmerdam patří k nejznámějším současným nizozemským dramatikům a režisérům. Jeho práce s metaforami, černým humorem a komorním způsobem vyprávění ho velmi přibližují českému divadelnímu i filmovému divákovi.

Zdroj: Artcam

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eighteen + 8 =

Starší příspěvky:
Operation Libertad

Švýcarsko/Francie/Portugalsko, 2012 Originální název: Operation Libertad Režie: Nicolas Wadimoff Žánr: Drama Stopáž: 92 min. Premiéra v ČR: 6. 3. 2014...

Zavřít