Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Snadný prachy

SnadnyPrachyŠvédsko, 2010

Originální název: Snabba Cash

Režie: Daniel Espinosa

Žánr: Drama, kriminální, thriller

Stopáž: 119 min.

Premiéra v ČR: 15. 5. 2014

Hrají: Joel Kinnaman, Matias Padin, Dragomir Mrsic, Lisa Henni, Dejan Cukić, Fares Fares, Sasa Petrović

Zápletka: „Jediným pravidlem je život bez pravidel.”

JW je mladý, charismatický muž žijící ve Stockholmu, který vede dvojí život – nelegálně se živí jako řidič taxi a následně si dopřává komfort vyšší třídy. Poté, co potká krásnou, bohatou dívku, zaplétá se do světa organizovaného zločinu. Začíná prodávat kokain, aby si mohl i nadále dovolit přepychový životní styl. Kam až bude schopný zajít?

Film Snadný prachy zobrazuje tvrdost a krutost života na hranici zákona. Jedním z dalších motivů je však i přistěhovalectví a švédská imigrační politika. Sám JW je Nor a při obchodování s drogami se dostane do styku s Araby, Srby a Albánci. Vlastně možná jedinou postavou se švédskou národností je potenciální přítelkyně JW. Espinosův snímek však vytváří dojem, že přistěhovalci jsou původci ilegálních aktivit. Dragomir Mrsic, který ztvárnil Srba Mrada, není profesionálním hercem – ve skutečnosti je bývalým bankovním lupičem. Film je natočený podle úspěšného románu švédského spisovatele Jense Lapiduse.

Film v roce 2011 získal švédské národní filmové ceny Guldbagge v kategoriích nejlepší kamera (Aril Wretblad) a nejlepší herec (Joel Kinnaman) a Espinosa dostal v témže roce ocenění Directors to Watch na MFF v Palm Springs.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

thirteen − thirteen =

Starší příspěvky:
Snadný prachy 3: Život deluxe

Švédsko, 2013 Originální název: Snabba cash - Livet deluxe Režie: Jens Jonsson Žánr: Akční, thriller, drama, krimi Stopáž: 123 min. Premiéra...

Zavřít