Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Sex, drogy a daně

Sex, drogy a daneDánsko, 2013

Originální název: Spies & Glistrup

Režie: Christoffer Boe

Žánr: Drama, životopisný

Stopáž: 110 min.

Premiéra v ČR: 10. 7. 2014

Hrají: Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Jesper Christensen, Jacob Højlev Jørgensen, Kasper Leisner

Zápletka: „Dva výstředníci změnili zastaralé zvyklosti dánské společnosti.”

Simon Spies a Mogens Glistrup byli dva dánští rebelové, kteří byli výjimeční ve své snaze a uplatňování svobody – ať už to byly peníze, drogy nebo sex. Možná, že tento vztah radikálního liberála a bohémského kapitalisty byl tím nejlepším, co vzešlo ve Skandinávii z období hippies. Byla to divoká jízda mezi daněmi, masovým cestováním, šlapkami a politiky.

Sex, drogy a daně pojednává o velkolepém přátelství mezi dvěma nechvalně známými a provokativními postavami moderní dánské historie: radikálního, pravicového právníka a později politika, Mogense Glistrupu, a „krále cestovního ruchu“, milionáře, záletníka a veřejného provokatéra, Simona Spiese. Příběh natočený podle skutečných událostí přibližuje divákům dosud neznámá fakta – jak se tyto dvě nechvalně známé dánské ikony staly tím, čím byly, a jak si byly vzájemně oporou i oponenty ve svých vlastních životních misích. Dokázali si život užívat naplno, bojovat za své ideály, za novou vizi pro společnost. Polovina Dánska je milovala, druhá je nenáviděla. Něco takového tato země dosud nezažila.

Režisér Christoffer Boe je jedním z nejuznávanějších režisérů Dánska a na mezinárodní úrovni si získal řadu uznání a ocenění. Ve své sbírce má často umělecky náročná díla. Do jedné z rolí ve filmu Rekonstrukce (2003, Zlatá kamera a Prix Regards Jeune z MFF Cannes) obsadil také Nicolase Broa, který v Sexu, drogách a daních ztvárnil Mogense Glistrupu. Do role Simona Spiese si pak Boe vybral Pilou Asbæka, který se naposledy objevil v titulní roli strhujícího dramatu Únos.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 − ten =

Starší příspěvky:
Mikulášovy patálie na prázdninách

Francie, 2014 Originální název: Les vacances du petit Nicolas Režie: Laurent Tirard Žánr: Komedie, dobrodružný, rodinný Stopáž: 95 min. Premiéra v...

Zavřít