Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Recenze: Fakjů pane učiteli

fackjuPaneUciteliPlNěmecko/201š, režie: Bora Dagtekin

Žánr: Komedie

Stopáž: 118 min.

Hrají: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann, Jana Pallaske, Alwara Höfels, Jella Haase, Max von der Groeben, Farid Bang, Uschi Glas

Zeki Müller si odkroutil 13 měsíců za bankovní loupež a nyní se těší, jak si vyzvedne svůj lup a bude si užívat někde v Jižní Americe. Místo peněz na něj však čeká zcela nově postavená školní tělocvična a peníze zakopané pod ní. Zekimu tak nezbývá nic jiného, než se pokusit získat místo školního údržbáře a po nocích pod školu vykopat tunel. Místo školníka ale dostane práci suplujícího učitele v té nejhorší třídě na škole. Rázem nastává boj mezi kriminálníkem a bandou nezvladatelných puberťáků, kteří netuší s kým si začali.

Německá komedie Fakjů pane učiteli trhala v německcýh kinech rekordy a shlédlo ji přes 6 milionů nadšených diváků. Byla jsem tedy zvědavá, jestli si svou pověst zaslouží nebo ne. Prvním příjemným překvapení bylo herecké obsazení. Po všech těch německých romantických filmech, které nám naše televize servíruje každý víkend, jsem nevěděla, co očekávat. Ale ústřední dvojice Elyas M’Barek a Karoline Herfurthová je vskutku sympatická, odvádí dobrou práci a pěkně to mezi nimi jiskří. I parta znuděných puberťáků se poměrně vydařila, stejně jako sice stále ještě příčetná, ale poměrně neurotická ředitelka školy.

fackjuPaneUciteli2

Co se týče samotného děje snímku, tak jsem čekala trošku větší příděl smíchu. Ale možná jedině dobře, že se autoři nesnažili vyrábět vtipy za každou cenu a nechali si v zásobě několik vskutku slušných scén, které zaručeně pobaví. Snad jen ten slovník je trošku ostřejší, ale nedělejme si iluze,  odpovídá skutečnosti. A Fakjů pane učiteli o skutečném životě je. Nepohybuje se ve společnosti manžerů a podnikatelů, ale v řadách obyčejných učitelů, striptýzových klubů a dětí vyrůstajících na ulici. Takže ačkoli je Fakjů pane učiteli v první řadě komedií, nese s sebou takové malé rýpnutí do společnosti, která má dost často nasazené slepecké brýle. A právě takovou lekci dostanou i naši problémoví mladiství.

fackjuPaneUciteli1

Dávám 70%. Válet smíchy se nejspíše nebudete, ale jedná se o kvalitní snímek, který si na nic nehraje. Je pro lidi a o lidech. Takže pokud máte rádi peprnější humor a nevadí vám i vedlejší romantická zápletka, budete spokojení.

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 − 2 =

Starší příspěvky:
První obrázky s krátkého animovaného snímku Feast

Před premiéroou snímku Velká šestka čeká na diváky jako již tradičně krátký animovaný snímek. Jmenuje se Feast a k dispozici...

Zavřít