Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Radio Alice

Radio AliceItálie/Franice, 2004

Originální název: Lavorare con lentezza

Režie: Guido Chiesa

Žánr: Drama

Stopáž: 111 min.

Premiéra v ČR: 4. 9. 2014

Hrají: Tommaso Ramenghi, Marco Luisi, Jacopo Bonvicini, Claudia Pandolfi, Valerio Mastandrea

Zápletka: Sedmdesátá léta plná protestu a vzdoru a jedno undergroundové studentské rádio.

Italský režisér, který má na kontě hrané i dokumentární snímky, se ve svém pátém hraném filmu vrací do radikálních 70. let v Itálii, kdy na celém světě vládl třídní boj, tvůrčí anarchie a hippie ponča.

Příběh filmu se točí kolem dvou mladých kamarádů, Squala a Pela, kteří žijí v dělnické čtvrti na okraji italského města Bologna. Každý den se potloukají po ulicích, navštěvují místní kavárny a nudu i nedostatek peněz zahánějí dočasnými výpomocnými pracemi. Neustále však sní o úniku z vlastní každodenní reality. Během pomocných prací při kopání podzemního tunelu v centru města narazí na vysílací stanici Rádia Alice, provozovanou protestním studentským hnutím, a postupně poznávají svět, který je vzdálen od světa „ochránců zákona a pořádku“ i od světa jejich vrstevníků žijících na okraji města.

Film, nabízející fascinující pohled na období protestů a vzpoury, přinesl představitelům obou ústředních postav Cenu Marcella Mastroianniho (Premio Marcello Mastroianni) na prestižním MFF v Benátkách.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 + thirteen =

Starší příspěvky:
O koních a lidech

Island/Německo, 2013 Originální název: Hross í oss Režie: Benedikt Erlingsson Žánr: Komedie, drama, romantický Stopáž: 118 min. Premiéra v ČR: 4....

Zavřít