Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Princ z Persie: Písky času (Princ of Persia: The Sands of Time)

2010, USA, režie: Mike Newellprinc1

Žánr: akční, dobrodružný, romantický, fantasy

Stopáž: 116 min.

Hrají: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Toby Kebbell, Richard Coyle, Reece Ritchie

Princ Dastan, zvaný perský lev, je adoptivním synem perského krále. Miluje rvačky, boj a akrobatické kousky. Se svými dvěma nevlastními bratry se vydal na tažení proti nepřátlům. Během cesty se však k princům donese zpráva,  že nepřátelé jsou zásobováni zbraněmi z posvátného města Alamutu, kde vládne princezna Tamina. Válečná rada, která je svolána nejstarším z bratrů, rozkáže zaútočit na město. Dastanovi a jeho mužům se podaří dostat za městské hradby a umožnit armádě snadný průnik do města bez přílišného krveprolití. Během bojů v ulicích města získá Dastan dýku se skleněnou rukojetí a pískem. Dobytí Alamutu se však nelíbí jejich otci, který útok na posvátné místo výslovně zakázal. Přesto se připojí k oslavě a zajatou princeznu Taminu přislíbí Dastanovi, který mu předává na oslavu vítězství dar. Kněžské roucho se však stane smrtící zbraní. Král umírá v bolestech a popáleninách a z jeho smrti není oblivněn nikdo jiný, než-li Dastan, který mu roucho předal.  Spolu s princeznou se dává na útěk. Ta však má v rukávu jedno velké překvapení – onu dýku. Tato zbraň obsahuje posvátný písek – dar od Bohů, který dokáže vrátit čas. Díky této zbrani se Dastan může pokusit zachránit otce a očistit své jméno. Ovšem nebude to nic snadného, bratr na jeho hlavu vypsal velmi tučnou odměnu a je jen otázkou času, kdy Dastana někdo zradí. Perský lev tedy musí rychle zjistit pravdu. Jen tak může vyhrát. Nejdříve je podezřelým nejstaršího bratr, neboť on roucho Dastanovi předal. Později však Dastan zjišťuje, že vrahem je jiný člen rodiny, který útok na město naplánoval, aby se dostal k posvátné dýce. Jen ta může rozbít přesípací hodinu Bohů a vríti čas podle jeho plánu.
princ2
Studio Disney a Jerry Bruckheimer vsadili na předělávku oblíbené počítačové hry, kterou se rozhodli zpracovat á la milované Piráty z Karibiku. Ovšem problémem je, že zde není kapitán Sparow a jeho představitel Johnny Depp. Jake Gyllenhaal je sice poměrně fešný – paruka, zarostlá tvář, slušivý kostým včetně náramků a pěkný pekáč buchet místo břicha mu sluší, ale oslňující připitomělý námořník to není. Stejně tak Gemma Artertonová, o její kráse nemůže být pochyb, ale nějak bych od strážkyně svaté relikvie čekala víc než jen namalované oči a laškovně našpulenou pusu. Jediný, kdo předvádí skutečné herectví je Ben Kingsley a jeho dokonalý záporák, kterého by člověk podle slov klasika nakopl, až by se vrátil s botama od sněhu a s banánem v ruce. Ovšem nesmím zapomenout ani na Alfreda Molinu. Poprvé jsem ho viděla v „kladné“ roli a musím uznat, že se mi jeho vystoupení líbilo. Bylo stejně blyštivé jako jeho zuby.
princ3
Jinak si však film s Piráty nezadá. Výprava a kostými jsou úžasné, na ničem se nešetřilo a je to vidět. Stejně je to s triky a akčními scénami, škoda jen rychlý střihů, díky kterým opět není nic vidět. Takže pokud si zase někde přečtu, jak Jakea dusili v posilovně a tělocvičně s bojovým uměním, budu skřípat zubama. Proč to dělají, když to pak sestříhají tak, že vidím prd a místo herců, by tam klidně mohli bojovat pštrosi?! Také mi vadila místy až přehnaná akrobacie v podání prince Dastana. Chvílemi to vypadá, jako by se Tarzan přenesl do Persie a liány vyměnil na lana, která se zde doslova povalují na každém zaprášeném rohu a střeše. Ovšem pokud je to tak i ve hře (já ani nevěděla, že existuje), dá se to pochopit. Ovšem poněkud bych ubrala. Přeci jen to má být fešný princ na černém koni a ne opice. Jinak má děj pěkný svižný spád, který chytře střídá akci, romatiku a opět akci. Kéž by z ní bylo vidět více.

Dávám tedy 65%. Ale abych to upřesnila, velmi dobře jsem se bavila, je to rychlé, svěží a nadupané. Škoda jen, že se tam filmaři snažili dostat vše, místo méně, chytřeji a lépe. A kdo miluje jednoho z obou hrdinů, může si dalších 10% bez nejmenších pochyb přidat.

http://www.csfd.cz/film/227771-princ-z-persie-pisky-casu/

http://www.imdb.com/title/tt0473075/

http://adisney.go.com/disneypictures/princeofpersia/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 + twenty =

Starší příspěvky:
Zemřela polovička Járy Cimrmana

Českou filmovou společností otřásla smrt režiséra, scénáristy, herce a jednoho z otců Járy Cimrmama Ladislava Smoljaka. Herec podlehl dlouhé nemoci...

Zavřít