Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Twilight sága: Zatmění (Twilight Saga: The Eclipse)

USA, 2010, režie: David Slade

Žánr: romantický, drama

Stopáž: 124 min.

Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Ashley Greene, Taylor Lautner, Peter Facinelli, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Nikki Reed, Bryce Dallas Howard, Dakota Fanning, Elizabeth Reaser, Jack  Huston, Billy Burke, Jodelle Ferland, Gil Birmingham, Catalina Sandino Moreno, Christian Serratos, Charlie Bewley, Xavier Samuel, Chaske Spencer, Alex Meraz, Kiowa Gordon, Bronson Pelletier, Anna Kendrick

Bella se vrátila zpět do normálního života a její láska k Edwardovi jen sílí. Na všechno zlé zapomněla a poctivě dodržuje domácí vězení. Poslední ročník střední školy běží a s jeho koncem se blíží maturita i proměna mezi „nemrtvé.“ Edward však trvá na své jediné podmínce – sňatku. Jinak Bellu nepromění. Dívka se však manželství bojí a stále nabídky odmítá. Konec konců ve svých rodičích vidí odstrašující případ. Na obzoru jsou však mnohem větší problémy. V nedalekém Seattleu se začínají zvyšovat statistiky pohřešovaných a mrtvých osob. To znepokojuje Bellina tátu, ale i Cullenovi. Rodina tuší, že za útoky stojí novorození upíři. O to větší hrozba pro všechny to je – novorození neovládají svou žízeň a porušují všechna daná pravidla. Je jen otázkou času kdy zasáhnou Volturiovi nebo sami Cullenovi, aby uchránili svou pravou totožnost v tajnosti. Navíc se po kraji opět potuluje Victoria a to vede hrdiny k zamyšlení, zda za tím vším nestojí právě ona. Nesmíme zapomínat ani na vlkodlačí smečku a Jakea, který nehodlá svůj boj o Bellinu lásku jen tak vzdát. Občas hraje i falešnými kartami, ale jeho díl je jasný – donutit Bellu, aby změnila názor a přiznala si, že on je tím pravým. Hrdinka tak stojí přímo uprostřed tornáda – na jedné staně se zmítá láskou mezi dvěma muži a na druhé straně stojí Victoria a její armáda novorozených upírů, jejichž cílem je dívku zabít a nechat Victorii pocítit pomstu.  Vše směřuje k finální bitvě, kdy budou lítat vlčí chlupy a vzduchem se ponese zvuk svištění upírských těl, lámání kostí a vůně spalovaných ostatků.

Nic víc k ději prozradit nemohu, za prvé proto, že to není slušné a za druhé proto, že ani není co. Předem musím upozornit, že i já jsem „spadla do davového šílení“ po Twilight sáze a mám doma všechny knížky. Ale filmy jsou zatím velkým zklamáním. Po prvním „béčkovém“ (poměrně koukatelném) dílu přišel o něco horší druhý díl. Tak jsem si říkala, že by konečně filmaři z nejhezčího a nejnapínavějšího dílu celé knižní série mohli  „vytřískat“ něco lepšího. Bohužel se tak nestalo, spíše naopak. O hereckých výkonech hovořit nebudu, žádné nejsou a co se týče režie, tak se také o něčem úžasném mluvit nedá. Nejhorší je však jednoznačně scénář – ořezal knížku na absolutní minimum a vytvořil všem postavám natolik ploché a povrchní party, že by to nezahrál ani „svatej.“ Bella celou dobu kouká jako když nadloubou víte komu a pak náhle pochopí. Jen chyběla pověstná vana s vodou a výkřik Heuréka. Edward se zase jen mrtvolně směje a Jake chodí bez trička. Nuda nuda šeď šeď. Přitom kniha je tak poutavá, vtipná a živá. Za filmovou postavu Belly bych skutečně střílela, v knize je to potrhlá poměrně jízlivá slečna, která si jen tak s Edwardem nezadá. Ve filmu při každém kroku a pohledu umírá a deprese jsou její snídaně, oběd a večeře. Naprosto stejné je to s Edwardem z úchvatného, vtipného a elegantního upíra se stala průhledná bělobou natřená loutka, která se občas zašklebí, že člověk neví, zda se směje, nebo jestli mu někdo nešlápl na kuří oko. Knižní originál o 200% lepší.

Za jedinou kladnou zmínku stojí hudba, vlci a záběry na přírodu filmové rezervace La Push. Zjímavé je však zpracování příběhů z minulosti Jaspera a Rosalie, tyto části se poměrně drží knižní předlohy. Jsou zkrácené velmi přehledně a pochopitelně. Takže  také klad. Dost mě však zklamala finální bitva.Tak nějak jsem si říkala, že pokud autoři ořezali příběh do této podoby, nechají si místo a představivost na bitvu, ale nestalo se tak. Vše je nastíněné jen v hrubých obrysech a ani bitva Edwarda s Victorií není nijak úchvatná, i když rozhodně lepší, než-li „ta velká.“ Dávám 40%.

Knihy jsou lepší, ale upřímně říkám, že jako fanynce ságy mi stejně nikdo nezabrání, abych si nekoupila DVD a nešla na další díly. To je prostě povinnost, i když poté stejně sáhnu po knize. Bude se mi však poté číst lépe, přiřadím si tváře a současně s textem se mi bude před očima odvíjet film takový, jaký by mohl být, kdyby to někdo nezkonil a třeba by dosáhl i na nějakcýh těch 80%.

http://www.csfd.cz/film/252134-twilight-saga-zatmeni/

http://www.imdb.com/title/tt1325004/

http://www.eclipsethemovie.com/#/Home

Související články:

1 komentář

  1. Tvoje hlášky na obrázcích z filmů mě naprosto dostávají. Díky za pravidelnou dávku smíchu 🙂

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fifteen + 13 =

Starší příspěvky:
Filmové novinky v kinech od 29. 7. 2010

Zatím spolu, zatím živi Originální název: Knight & Day Režie: James Mangold Hrají: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Maggie...

Zavřít