Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Karate Kid

USA/Čína, 2010, režie: Harald Zwardkarate1

Žánr: akční, rodinný

Stopáž: 140 min.

Hrají: Jackie Chan, Jaden Smith, Taraji P. Henson, Rongguang Yu, Wenwen Han, Zhensu Wu, Zhenwei Wang

Dre Parker se právě přistěhoval do Pekingu, kde jeho matka získala práci. Je zde sám, bez přátel i bez znalosti čínštiny. Pohybuje se tak po cizí zemi jako slon v porcelánu a jeho americký přístup leží v žaludku skupině nových spolužáků. Ti navíc neradi vidí, že se Dre začal točit kolem dívky Mei. Dre tak dostane první bolestivou lekci a druhý den si musí do školy vypůjčit mámin make-up, aby zamaskoval monokl. Od té chvíle se bojí do školy chodit, schovává se po chodbách a jeho život se mění v malé soukromé peklo, se kterým se nedokáže svěřit ani matce. Nečekanou záchranu najde v podobě zamklého domovního údržbáře pana Hana. Han zabrání skupině spolužáků, aby dali Dreovi druhou lekci. Přesto však odmítá chlapce učit Kung Fu s tím, že není na útok, ale na obranu a poznání sebe sama. Náhoda a osud tomu však chce, že nic nedopadne tak, jak si tato nesourodá dvojice naplánovala a náhle je z Hana trenér a z Dreho účastník turnaje v Kung Fu. Začíná tak několika týdenní trénink, který prospěje oběma zúčastněným. Dre se pak bude muset postavit čelem svým nepřátelům, ale hlavně svému strachu.

Příběh Karate Kid snad viděl každý fanoušek filmů o bojových sportech. Jeho úspěch přiměl filmaře k tomu, že se pokusili původní zápletku oprášit a obléct ji do nového hávu a podařilo se. Přenesli jsme se z Ameriky do Číny a od Karate ke Kung Fu. Hlavní hrdina také o několik let omládl a změnil si jméno. Místo natírání plotu a leštění kapoty sundavá a nandavá bundu, neboť  Kung Fu je ve všem kolem nás. Ve všem, co děláme. Hlavní příběh zůstal stejný a přestože snad každý ví, jak končí. Stejně jsem se přistihla, že jsem ke konci držela zaťaté zuby a pěsti, aby Dre tomu frajírkovi v červeném hábitu nakopal zadnici.
karate

Herecké výkony hodnotím jedině kladně. Jaden Smith má pohyby i grimasy svého otce a pokud mu to vydrží, mohl by mít u filmu budoucnost. Dokáže být vtipný, ale je viditelně i pohybově nadaný. Tančí a bojuje skvěle. Což samozřejmě platí i o jeho mistrovi v podání Jackieho Chana, který předvedl, že patří do staršího, ale ještě ne úplně starého železa a po dlouhé době předvedl vážnější roli bez opiček a taškařic. Svého učitele se zhostil  s grácií a ve slabé chvilce mě i téměř rozbrečel. Za zmínku však rozhodně stojí i všechny ostatní děti – všechny umí perfektně anglicky a dokazují, že čínské Kung Fu je skutečně jiná kategorie. Poměrně zajímavé jsou i exteriéry Číny, kterou filmaři ukázali tradičně tak, aby nezapomněli na nic z její velké historie a technické budoucnosti. Můžeme si tak prohlédnout Zakázané město a cvičit uvnitř Velké čínské zdi a vedle toho si prohlédnout moderní Peking, který reprezentuje hlavně nový olympijský stadion. Stranou nezůstává ani filosofie a čchi Kung Fu ukázané při cestě k dračí fontáně a ukázka čínského svátku zamilovaných.
karate

Film je poměrně pěkným celkem, který funguje a hlavní hrdina se vyvíjí. Z rozmazleného a ukničeného hejska se stává talentovaný mladík, který ví co chce a poznává cenu skutečného přátelství. A co je nejdůležitější dostane i jednu z nejzákladnějších lekcí života, aneb jak říkal již Cimmrman, můžeme se i ohnout, ale musíme se okamžitě narovnat. Samozřejmě, že se Američané nemohli vyhnout klasickému klišé v podobě slabé chvilky pana Hana utápějícího se v alkoholu nebo závěrečný ohromující aplaus a procitnutí všech červených bojovníků. Ale i tak to celkem šlo a jelikož se jedná o film hlavně pro mladší generaci, je známo, že musí být obsaženo ponaučení a dobrý konec.

Dávám 75%. Je to pěkné, barevné, tradiční a přesto originální. A nechybí ani vtip a ironie.

http://www.csfd.cz/film/258243-karate-kid/

http://www.imdb.com/title/tt1155076/

http://www.karatekid-film.cz/#

Související články:

1 komentář

  1. Starého Karate Kida jsem viděl několikrát jako kluk a byl to super film. Spolu s filmy jako Karate Tiger nebo 36 komnat Shaolinu jsme tohle doslova hltali očima. To bylo ještě v dobách, kdy se v čechách podobné filmy šířily přes videokazety se skvělým, i když amatérským českým dabingem z němčiny. Na znovuzrození se moc těším a zcela jistě si ho na DVD nebo Blu-Ray disku koupím.

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one + 9 =

Starší příspěvky:
Made In Dagenham – trailer

Snímek je dramatizací stávky, ke které došlo v roce 1968 ve městě Dagenham. Zde byla automobilová továrna Ford a ženy...

Zavřít