Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Muži, co zírají na kozy (Men Who Stare at Goats)

2009, USA, režie: Grant Heslovkozy1

Žánr: komedie

Stopáž: 94 min.

Hrají: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang, Robert Patrick, Waaled Zuaiter, Glenn Marshower

Příběh se točí kolem novináře Boba Wiltona. Jednou jej nadřízený pošle udělat reportáž s mužem, který o sobě trvdí, že svými myšlenkami cestuje po celém světě. Této schopnosti jej údajně naučili ve speciální vojenské jednotce, která měla za úkol myšlenkami zabraňovat válce. Bob si o tom všem myslí své, článek napíše a na zbytek zapomene jako na neužitečné nesmysly. Po nějaké době  jej však opustí žena, a tak Bob odjede léčit své zlomené srdce do Kuvajtu, kde  čeká, než se jako válečný reportér dostane do Íráku. V hotelu potkává muže jménem Lyn Cassady, o kterém si vzpomene, že mu vyprávěl muž z předešlého článku. Podle jeho slov byl Lyn z jejich jednotky nejlepší. Lyn se zavře s Bobem do soukromí pokoje a začne mu vyprávět příběh zakladatele jejich jednotky Billa Djanga. Jím vytvořená jednotka měla utvořit armádu nového světa, měli se stát rytíři Jedi. Chtěli zabránit válkám šířením míru a vtiskáváním myšlenek. Bill však nebyl klasickým vojenským velitelem, měl na vše velmi neortodoxní metody. Jeho jednotka tančila, kouřila, pila, nosila dlouhé vlasy, hippies šátky,  každé ráno se modlila a dávala pozdrav slunci. Mezi všemi vojáky, však Lyn vynikal, byl výjimečný. Skutečně uměl číst myšlenky nebo jen myšlenkou rozehnat mraky.

V jednotce však byl i voják Larry Hooper, který chtěl jednotku využít jako zbraň, pracovat na psychickém teroru, na nových metodách vymývání mozků a používání LSD. Pro své experimenty získal i pokusného králíka v podobě nováčka jednotky, který se však po pokusech zastřelil. Všechna vina byla svalena na Billa, tudíž byl nucen z armády odejít. Larry se však nehodlal svého plánu vzdát a snažil se velitelství přesvědčit, že pokračování v experimentu musí pokračovat, že vojáci jsou schopni myšlenkou i zabít. Lyn je tedy z jeho rozkazu posazen před kozu, kterou se mu pohledem podaří usmrtit. Sám však od armády odchází,  neboť podle vlastních slov přešel na temnou stranu.
kozy2
Bob jeho slova doslova hltá a vydává se s ním na misi do Íráku, kde na Lyna čeká poslední úkol. Po cestě se stihnou nabourat, zajmou je a chtějí prodat, utečou a nakonec je „impulzivní“ rozhodnutí Lyna pošle na minu. Bob toho všeho má dost, ale obdivuje Lynovo přesvědčení a víru, za které je i ochoten zemřít…

Už dlouho jsem neviděla šílenější a bizardnější film. Jsem ohromným fanouškem Hvězdných válek, takže hlášky o rytířích Jedi a temné straně mě velmi pobavily. Doslova kouzelná mi přišla scéna, kdy ironicky se tvářící Bob ztělesněný Ewanem McGregorem sedí na židli a mu Lyn mu dává přednášku o rytířích Jedi. Bob se jen usmívá a rozhazuje rukama, že nechápe. Tedy mistře Kenobi! :o))) Co mě však dostalo je něco, co ani neumím popsat, ještě při psaních těchto slov se připitoměle usmívám, jako bych to LSD vypila já. Je to pitomý, ale zároveň kouzelný a některé pasáže opravdu stojí za to, od srdce jsem se při nich zasmála. Ani přesně nevím, jak bych to měla popsat, ten film se mi prostě líbil, ale ani nevím proč.
kozy3
Jistě herecké výkony jsou slušné, George Clooney vypadá celý film, že všude vidí kozy, zkrátka jeho jiskrný zrak filmu vládne. Ewan McGregor je zpočátku krásně ironický a poté naivní a nakonec spokojeně osvícený. Kevin Spacey slizký a Jeff Bridges má překrásný cop a jiskří optimismem. Exteriéry v poušti neoplývají ničím jiným než béžovou barvou a pískem. Jsou však reálné a dodávají příběhu absurdity, jako by prohlubovaly vnitřní vyprahlost hlavních postav, kdy Bob trpí ztrátou ženy a Lyn ztrátou světlé strany.

Nuže jak to shrnout – není to pecka, není to akce, ale rozhodně je to úsměvné a v něčem i poučné. Podle mě jde o velmi chytré zabalení důležité myšlenky do pitomě vypadajícího kabátu. Protože myšlenka víry v něco takového, nebo naděje, že by šlo s válkou skoncovat takovým způsobem by byla fajn. Mírem porazit válku. Dávám 75%.

http://www.csfd.cz/film/248830-muzi-co-ziraji-na-kozy/

http://www.imdb.com/title/tt1234548/

http://www.themenwhostareatgoatsmovie.com/#home

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 + fourteen =

Starší příspěvky:
Jennifer Aniston a Paul Rudd v nové komedii

Snímek se bude jmenovat Wanderlust. Oba zmínění herci by měli ztvártnit manželský pár, který se rozhodne utéci od moderní společnosti....

Zavřít