Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Zelená zóna (Green Zone)

2010, USA/VB/Španělsko/Franice, režie: Paul Greengrass green1

Žánr: drama, válečný

Stopáž: 115 min.

Hrají: Matt Damon, Greg Kinnear, Amy Ryan, Jason Isaacs, Brendan Gleeson, Khalid Abdalla, Antoni Corone, Yigal Naor, Said Faraj, Lewis Alsamari

Hlavním hrdinou snímku je nadporučík Miller, velitel jednotky, která hledá zbraně hromadného ničení v Íráku. Ovšem když se jeho skupině ani po několikáté v řadě nepodaří zbraně najít, pojme podezření, že s daty a souřadnicemi není něco v pořádku. Za údajně spolehlivými informacemi stojí vysoký irácký představitel, který je držen v tajnosti. Je znám jen pod přezdívkou Magellan. O několik dní později je skupina nadporučíka Millera kontaktována místním obyvatelem Freddym. Ten jim předá informaci o podezřelém setkání větší skupiny ozbrojených mužů. Miller váhá jen chvíli, nechá Freddyho, aby je místu setkání zavezl. Během zásahu v domě je zajmuto několik mužů, z nichž se vyklubou zastánci Saddáma Husajna. Přítomen je i nejvyšší generál Al Rawi. Tomu se však podaří uniknout. Mezi zadrženými je  i majitel domu, který je ochoten Millerovi předat informace o generálově úkrytu výměnou za bezpečí jeho rodiny. Vše ale překazí speciální jednotka, která zasáhne a Millerovi vězně odvede. Nadporučík už toho začíná mít tak akorát dost, všude kolem se objevují jen samé otazníky a jeho muži denně riskují pro zbraně, o kterých nikod nic neví. Kontaktuje tedy agenta CIA, který mu slíbil pomoci. Dostává propustku do věznice, aby mohl z majitele domu dostat požadované informace o generálově pozici a konečně odhalit pravdu o přítomnosti zbraní v Íráku. Podle agenta CIA Martyho totiž oblast již před několika měsíci prohledaly složky OSN a nic nenašly.
green2
K příběhu bych raději nic dalšího prozrazovat neměla, aby divák nepřišel o překvapení a to správné rozuzlení příběhu. Co mě na filmu velmi potěšilo byla přehlednost a jednoduchý střih. Po dlouhé době jsem neměla probém poznat, kdo je kdo a za jakou ligu kope. Ani všudy přítomný písek mi tolik nepraskal mezi zuby jako u většiny snímků z této oblasti. Důraz je kladen na absurditu byrokracie a velení, které by měli táhnout za jeden provaz a snažit se dosáhnout míru, klidu a přežití vojáků, přitom právě oni jsou tím posledním, na co všichni myslí. Jsou posílání do nesmyslných akcí, při kterých riskují život pro nic. Nad nimi se totiž rozehrála mnohem důležitější politická hra o moc, o které nemají ani ponětí. Velitelům je jedno, že si vojáci lezou navzájem do pravomocí, že se nenávidí a dávají si do zubů. Hlavně že se jim daří hýbat svými loutkami. Obyčejný člověk se tak zamyslí nad tím, zda „nejdokonalejší“ země světa skutečně bojuje o demokracii nebo o moc, kontrolu a nerostná bohatství. Na druhou stranu, aspoň o tom dokáží natočit film. A to se mi líbí, stejně jako poodhalení toho, jak to v takové jednotce chodí. Nadporučík Miller je velitel se vším všudy, má respekt svých mužů a v hlavě mozek, který umí používat. Jeho akce jsou promyšlené, vše jde jako po drátkách a muže má perfektně vycvičené. Bez problému tak nyní umím používat Roger! A stand by!
green3
Co se týče hereckých výkonů, tak se mi líbí jednota výsledku. Nikdo nevybočuje, nikdo nezáří. Všichni podávají velmi slušný výkon. Výsledek je ucelený a v souladu. Diváka tak nic neruší, kromě Matta Damona a Grega Kinneara, jsem vlastně ani nikoho neznala a bylo to jednoznačně ku prospěchu věci. Děj beží vcelu rychle a postupně nabírá na gradaci, až dospěje k pořádně nadupanému finále. Jen čekáte, co z toho nakonec vyleze a kdo bude oním „zrádným“ informátorem. Pokud toto vše bylo režisérovým záměrem, povedl se mu na jedničku. Vše do sebe zapadá a po dlouhé době jsem se dívala na válečný film, který vlastně ani moc válečný není. Je to velmi chytrý počin, který baví a ukazuje, že nic není tak, jak se na první pohled zdá a že i mezi vojáky se najde někdo, kdo se zamyslí na smysluplností jednotlivých rozkazů. A že každá věc má dvě strany. Je jen otázkou, jakou si kdo vybere.

Dávám 80%. Je to napínavé, dobře natočené a scénář skutečně promyšlený a propracovaný.

http://www.csfd.cz/film/234976-zelena-zona/

http://www.imdb.com/title/tt0947810/

http://www.greenzonemovie.com/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

thirteen + ten =

Starší příspěvky:
Soukromé očko Vincent Calvino

Tento knižní hrdina se dočká svého promítání na stříbrném plátně. Scénář  napíše Chase Palmer podle prvního dílu knižní série od...

Zavřít