Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Kick-Ass

2010, USA/Velká Británie, režie: Matthew Vaughnkick1

Žánr: Akční, komedie

Stopáž: 106min.

Hrají: Aaron Johnson, Nicolas Cage, Garrett M. Brown, Clark Duke, Evan Peters, Lyndsy Fonseca, Mark Strong, Christopher Mintz-Plasse, Chloe Moretz…

Hrdinou příběhu je běžný americký středoškolák Dave Lizewski, ničím nevyniká a má jen dva kamarády, se kterými tráví volný čas v obchodě s komiksy. Jednoho dne se však Dave rozhodne, že se stane superhrdinou. Pořídí si oblek, masku a vydá se zachraňovat svět. Jeho první pokus však nedopadne zrovna nejlépe, nejdříve ho propodnou a pak jej ještě přejede auto. Skončí tedy na operačním sále, díky čemuž je pak jak sám říká jak Wolverine – samý drát a šroub. Díky tomu však vyvázne i se sníženou hladinou citlivosti, což způsobuje, že necítí ani pořádnou ránu tácem do hlavy. Druhý pokus již úspěšnější a z Kick- Asse, jak si říká se rázem stane hrdina a nejoblíbenější postava v televizi i na Internetu. Při jedné misi, kterou dělá pro svou spolužačku se však připlete do drogového doupěte, na které mají spadeno Big Daddy a Hit-Girl, další dva maskovaní hrdinové pracující v nočních hodinách. Oni jsou však o několik stupňů výše, Hit-Girl, které je tak jedenáct umí s mačetou, noži i pistolemi lépe než Zelené barety. Hit-Girl a Big Daddy mají jediný síl – zničit největšího drogového krále ve městě Franca D´Amica a pomstít se tak. D´Amicovi lidé mizí a vzhledem k tomu, že drogový šéf nechce uvěřit báchorce o muži v kostýmu připomínající batmana a malé dívke, která řádí hůře než-li brutální Nikita, pojme brzy podezření, že za vraždami jeho lidí stojí právě Kick-Ass a jak už tomu u takových bossů bývá, chce jej dostat, a to nejlépe v dřevěné bedně. S plánem, jak Kick-Asse dostat nakonec přichází jeho syn, který se převlékne za dalšího superhrdinu – Red Mista. V tu chvíli se děj filmu rapidně zrychluje a stupňuje, až nakonec skončí apokalyptickou bitkou ve stylu Equlibria, kdy kulky prorážejí maso, kosti a krev stříká všemi směry.
kick2
Osobně mě film velmi zklamal, čekala jsem něco více, a to hlavně v oblasti komedie. Film se spíše podobá Kill Billovi, a to jak s  použitou ironí a „zabijáckým“ humorem, tak s množstvím červeného barviva. Upřímně mě rozesmála hned úvodní scéna filmu a pak už jsem jen nevěřícně kroutila hlavou. Akčním scénám se nedá nic vytknout, zabíjení je efektní, kruté a krev je vidět všude, zvláště při poslední scéně si fajnšmekři jistě přijdou na své, ale bohužel já nikoli. Nějak se mi myšlenka jedenáctiletého dítěte jako pěstěného zabijáka nelíbí a nepřijde mi to ani vtipné. A nejsmutnější na tom je, že jí člověk v tom nepřiměřeném vraždění ještě fandí. Pomsta je jistě pěkná věc, když jde o ztrátu milované osoby, ale je otázkou, jestli zrovna tento způsob je ten pravý, nějak mi chyběly Spider-manovské sítě a Batmanovské pasti. Zato zbraní je ve snímku požehnaně, k vidění jsou tu snad všechny, co existují od tyče až po samotnou bazuku. A na nedostatek vulgárních výrazů si také nikdo stěžovat nemůže, až mi to bylo proti mysli, přeci jen jsem v tomto asi konzervativní. Člověk má těch sprosťáren v tramvaji, na hokeji nebo v ulicíh dost. Je škoda, že už nikdo neumí natočit vtipné scény bez nadávání a vulgarismů.
kick3
Bojová choreografie je skvělá,  hlavně již v několikrát zmíněné poslední scéně, kdy jedna super smrt následuje druhou. Za zmínku však stojí i poměrně příjemné herecké výkony, osobně mě nejvíce zaujal Nicolas Cage jako naprosto mimoňský po pomstě toužící otec a jeho filmová dcera Chloe Moretzová. Velmi mě upoutal i způsob, jakým nám režisér předložil příběh o tom, jak to bylo se „vznikem“ Big Deddyho a Hit-Girl. Použil pro to stylový způsob – komiksovou knížku, kterou Damon Macready alias Big Daddy namaloval pro svou dcerku, ale tím pro mě všechny klady končí.

Kdo tedy není takový cíťa jako já a nad přítomností dětí v tak násilném filmu neuvažuje, tomu se jistě bude film líbit, já však dávám jen 50%.

http://www.csfd.cz/film/248143-kick-ass/

http://www.imdb.com/title/tt1250777/

http://kickass-themovie.com/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − 12 =

Starší příspěvky:
Kung Fu Panda 2 a Jump Street 21

Hollywood chce v několika následujích letech viditelně vydělávat na pokračováních úspěšných snímků a remaků těch starých. Na své si tedy...

Zavřít