Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Megamysl (Megamind)

USA, 2010, režie: Tom McGrath

Žánr: Animovaný, komedie, rodinný

Stopáž: 95 min.

Se narodil na planetě, kde jsou všichni modří a vystresovaní, neboť se jejich svět řítí do záhuby. Není tedy divu, že jej rodiče zabalí i s věrnou rybičkou do létajícího modulu a vystřelí na oběžnou dráhu, aby alespoň milovaný synek přežil. Ten nápad však neměli jen Megamyslovi rodiče, ale i rodiče Metromana. Dokonalého chlapce s úžasnými schopnostmi. Takže zatímco Megamyslova loď přistála ve vězení, Metromanova ve vile bohatých rodičů. Výchova zločinců se na Megamyslovi zpočátku nepodepsala, ale přítomnost Metromana ve škole rozhodně. Tehdy se z Megamysla stal zloun a z Metromana hrdina zachraňující Metro City před jeho vynálezy a podlostmi. Nutno však uznat, že k úspěchu Metromana také přispívala Megamyslova smůla a nešikovnost. Přesto se však jednoho dne tito dva opět utkali a Megamysl poprvé v životě vyhrál. Metroman zemřel a z Megamysla se stala hlava celého města. Jenže původní radost velmi rychle vystřídá smutek a lítost. S kým bude teď Megamysl bojovat? Jaký má zlo smysl, když proti němu nestojí dobro? Megamysl se proto rozhodne, musí najít nového hrdinu, kterému předá Metromanovi schopnosti. Jenže ouvej, opět chyba lávky. Nový hrdina, který si říká Titán je zamilovaný do stejné dívky jako Megamysl, místo hrdiny si však jako pomstu zvolí cestu zla a na straně obrany města se rázem ocitá náš modrý hrdina s mega velkou hlavou. Dokáže získat srdce své dívky a vyměnit zlo za dobro?

Přiznávám se bez mučení, že pohádky a animované filmy jsou mojí slabostí. Těžko se mi proto bude hodnotit objektivně, rozhodně to však zkusím. Megamysl je novým snímkem studia DreamWorks a řekla bych, že zatím spolu s Kung Fu Pandou a prvním dílem Shreka jednoznačně vede. Animace je dokonalá a i vtipné hlášky nevyznívají naprázdno. Poměrně se mi i líbí myšlenka, že tentokrát bude hlavním hrdinou superpadouch a nikoli oslňující hrdina s uhlazenou patkou a zářivým bílým úsměvem. Že by se v tom viděli i samotní autoři snímku? Neboť více než-li zlý je Megamysl spíše ťulpas a nekňuba, který si spoustu věcí zpacká sám přílišnou snahou. Že by jeden z nás? Všichni přece nesnášíme ty dokonalé, kterým se vše daří a ještě i dobře vypadají. Ovšem abych Megamyslovi neubližovala, rozhodně vypadá dobře. Pravda má sice trošku větší hlavičku připomínající žárovku, ale jinak má kouzelé zelené oči a super bradku. Jednoduše švihák a černá mu sluší. Snad jen ta muší váha je na překážku. 🙂 Stejně úžasná mi přijde i myšlenka rybičky jako nejlepšího přítele. I ona je totiž tak ošklivá, až je hezká a navíc je i normální, tedy v porovnání s páníčkem. Jednoduše umí používat hlavu a srdce má na tom správném místě. A co že ho občas páníček utne nebo na něj křičí? Jeho úkolem je ho chránit a dávat na něj pozor.

Celkově má příběh tu správnou šťávu, dávku emocí a vtipu. A autoři ani nemuseli pro vtipy chodit někam daleko, osvědčená nešikovnost á la Laurel a Hardy nikdy nezklame. Občas je lepší jednoduchost. Celkově se mi snímek líbil, postavy pěkné, každá jiná a každá originální. Ale abych jen nechválila, trošku mě mrzelo to, že vše bylo natolik jednoduché a jasné, že je vám konec filmu známý už na samotném začátku. Kdo by si mohl myslet, že u pohádky bude hrdinou padouch a že když k němu byl osud od počátku krutý a nespravedlivý, že nastane náprava? To jsou přeci jasná pravidla pohádek, stejně jako ponaučení pro děti. V tomto ohledu je jich hned několik – každý může být hrdinou, bez ohledu na výchovu a finanční základy rodiny, hezkou dívku může sbalit i modrej chlap a nikdy se nesnažte dělat hrdinu ze zamindrákovaného chlapa, skončí to s ním špatně.

Co dodat? Je to pěkné, vtipné, barevné, svěží a kouzelné. Příjemná podívaná pro děti i dospělé. Dávám 85%. Líbilo se mi to a určitě se na to podívám ještě několikrát. Ostatně jako na většinu pohádek.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × five =

Starší příspěvky:
Taylor Lautner do vězení

Herec a idol mladých dívek Taylor Lautner má zájem si zahrát ve snímku Incarceron. Film bude adaptací jtejnojmenné knihy Catherine...

Zavřít