Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Fighter (The Fighter)

USA 2010, režie: David O. Russell

Žánr: Drama, biografický

Stopáž: 115 min.

Hrají: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, Mickey O’Keefe, Jack McGee

Micky Ward žije na malém městě a všude jej provází stín kdysi slavného bratra Dickyho, který býval boxerem. Neunesl však svou pořážku a stal se drogově závislým. Novou nadějí rodiny na boxerského šampiona a vidinu peněz je tak Micky. Mladší bratr, který se snaží živit poctivě, vychovávat dceru, pokud mu to situace umožní a dosáhnout úspěchu v ringu. Jenže mu v tom stojí hned dvě překážky – příliš ctižádostivá a na staršího syna upnutá matka a drogově závislý nezodpovědný bratr, který svým chováním ničí vše a všechny kolem sebe. Jeho vinou Micky prohraje řadu zápasů, na tréninky chodí pozdě a neustále se ukrývá v kokainovém doupěti. Jednoho dne však Mickymu přeteče pohár trpělovosti, když mu při policejním zásahu na bratra strážník zláme pravou ruku. Dicky jde do vězení a Micky se vrhá do tréninku sám za pomoci otce, přítelkyně Charlene a trenéra Mickeyho. Poprvé začíná v ringu vyhrávat a získává na sebevědomí. Vztah se zbytkem rodiny však pokulhává, neboť podmínka všech kolem něj je jasná, už žádná matka ani bratr. Jenže Micky bratra potřebuje a chce, aby jej vedl k titulu mistra světa…

Původně jsem čekala boxerský snímek, kde vše bude o ringu a provazech, kde bude téct pot, plivat se do kbelíku a krev bude stříkat na diváky do prvních řad. Rozhodně jsem však nečekala psychologickou sondu do americké rodiny na malém městě, kde v jednom domě žije matka se sedmi dcerami a dvěma syny, kteří tráví veškerý volný čas v boxerské tělocvičně, aby rodině i sobě zajistili lepší život. Stalo se tak a nutno uznat, že zklamání se nedostavilo. Box je sice trošku v pozadí hlavního děje, ale je ho k dispozici dostatek a v poměrně pěkné podobě. Boxerské scény jsou pěkně sestřihané, přehledné a hercům jsem věřila, že by skutečně mohli mezi provazy nastoupit. Mark Wahlberg zamakal a v průběhu snímku je na něm vidět přechod od muší váhy na váhu těžší i období, kdy svaly překryuje tuk, aby na konci mohl stoupnout na váhu a předvést poměrně pěkně vypracované bicepsy. Kdo mě však jednoznačně šokoval byl Christian Bale v roli jeho bratra Dickyho. Opět kvůli své roli tragicky zhubl a jeho drogově závislá postava je od prvních sekund zraná na „přes držku“, promiňte mi ten výraz, ale jinak se to pojmenovat nedá. Poměrně chápu, proč dostal nominaci na Oscara a upřímně si myslím, že by ho měl dostat. Jeho výkon kraluje celému filmu. Mark se dostává do pozadí, přestože je jeho hrdina tím vítězem a frajerem. Protože upřímně nechápu, jak by si někdo dokázal v takové rodině udržet psychické zdraví a po tom všem nad některými členy rodiny nezlomit hůl.

Za zmínku však rozhodně stojí i další členové hereckého obsazení jako Amy Adamsová, jejíž Charlene aby měla svatozář a Melissa Leoová, jejíž matka je na zabití. Vůbec celá ta skvadra sedmi sester je poměrně silnou dávkou kávy. Pro mě tedy poměrně příjmené překvapení. Režisér Russell rozjel velmi slušnou práci, kterou postavil na výborných hereckých výkonech a silném příběhu podle skutečné události. To vše umně skombinoval se sportovním prostředím, tréninkem a důrazem na to, že pro každého z nás je důležité to, odkud pocházíme a kdo za námi stojí. Protože bez psychické podpory a rodiny nejsme nic, ať už je jakákoli a dělá jakékoli chyby.

Takže dávám 90%. Oddechovka na sobotní odpoledne to není, ale rozhodně je to kvalitní snímek s výborným hereckým obsazením, chvílemi mrazivou realitou běžného života a důkazem toho, že chyby děláme všichni, jde jen o to se z nich poučit a sbírat sílu u těch, co nás mají rádi.

IMDb

CSFD

WEB

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eighteen − twelve =

Starší příspěvky:
Vítězové Oscarů 2011

V neděli 27. 2. 2011 byly slavnostně předávány filmové ceny akademie Oscaři.  Slavnostním večerem 83. ročníku provázeli herci  James Franco...

Zavřít