Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Jan Švankmajer se vrhne na Hmyz

Slavný český režisér, výtvarník a animátor Jan Švankmajer připravuje nový projekt pod názvem Hmyz. Příběh vychází z románu batrů Josefa a Karla Čapků Ze života hmyzu a půjde o černou komedii. Režisér využije kombinace hraného a animavaného filmu. První verze scénáře by měla být hotová na začátku příštího roku, jelikož s premiérou se počítá až na rok 2015.

Děj se odehrává v hospodě na malém městě. Je zavřeno, židle jsou na stolech. Na věšáku visí hmyzí šatičky – sukénka z krepového papíru, papundeklová a pestrá motýlí křídla a černé lesklé krovky. V koutě sedí šest ochotníků; režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. „Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. Vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidi jako hmyz,“ řekl Kalista, producent snímku. „Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovy Proměny,“ uvedl Švankmajer.

Rozpočet filmu, který už má slovenského koproducenta, je odhadován na 40 milionů korun. Tvůrci ho budou většinou natáčet ve vlastním ateliéru, ve starém biografu v Knovízi u Slaného, kde natočili všechny poslední filmy; reálie pak ve Slaném a minimálně v Bratislavě.

Zdroj: ČTK

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × one =

Starší příspěvky:
Tarantino připravuje spaghetti western

Quentin Tarantino se rozhodl natočit spaghetti western pod názvem Django Uchained. Scénář napsal sám a dokončil ho minulý týden. Hlavním...

Zavřít