Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Zelený sršeň (The Green Hornet)

USA, 2011, režie: Michel Gondry

Žánr: Akční, komedie, kriminální

Stopáž: 119 min.

Hrají: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz, Edward James Olmos, David Harbour, Tom Wilkinson

Britt Reid je klasický milionářský synek. Po smrti matky zůstal sám s otcem, který na něj neměl čas a kladl na něj nepřiměřené nároky. Díky tomu z chlapce vyrostl vzpurný, svéhlavý a zatrpklý mladý muž, který tráví volné dny nic neděláním a opíjením se po večerech s přáteli. Po smrti otce je však odkázán jen sám na sebe a jelikož je jediným dědicem otcova majetku, musí se o něj začít starat. Jedním z otcových zaměstnanců je i Kato, mladý muž, který je chodící pokladnicí geniálních nápadů. A tehdy to oba mladé a neklidné napadne – začnou bojovat se zločinem v ulicích města jako Zelený sršeň a jeho pomocník. Jejich práce je však o trošku složitější než klasických hrdinů. O těchto dvou si celý svět i policie myslí, že jsou zločinci. Píší o nich noviny a jedna přední stránka střídá druhou, a to se nelíbí šéfovi podsvětí Chudnofskymu. Jeho pověst dostává na frak a ti, co se ho přestím báli se mu smějí a odmítají plnit své povinnosti. Záhy tak nejdou po Zeleném sršni jen policisté, ale i zločinci a smyčka se začíná stahovat.

Záporně kladný hrdina, tak by se dala popsat postava Zeleného sršně. Originální nápad, který sliboval od tohoto žánru něco svěžejšího a novějšího, ovšem světe div se, rozhodně jsem se z toho neposadila na zadní část těla. Očekávání jsem neměla příliš vysoká, ale i tak jsem byla dost zklamaná. hlavní hrdinové se pořád dokolečka oslovují „héj mén“, hádají se a řvou. Zláště pak postava Zeleného sršně. Je to jeden velký hlasitý tlučhuba, který v životě nic neudělal a připisuje si zásluhy hrdinských činů, přestože veškerou práci odvádí Kato. Zmůže se jen na velká gesta, balení holek a pomlouvání otce. Navíc si o sobě myslí, že mu paří svět a každá žena, že mu padne okamžitě k nohám. Což by mělo tedy platit i pro novou sekretářku s tváří Cameron Diazové, kteá inklinuje spíše k tichému a sympatickému Katovi. Který je rozhodně víc chlapem než Britt. Hlavním hrdinou je tak pro mě rozhodně někdo jiný, ale paradoxně nemá tolik prostoru a je dějem i scénářem zasunut do pozadí. Herecké výkony také nic moc, za zmínku stojí jen Christoph Waltz, jehož Chudnofsky je charismatickým, i když chvílemi pomatelným zločincem. Smát se mu však rozhodně nevyplácí, vraždí bez mrknutí oka.

Mile mě však překvapily bojové scény Kata. Myšlenka se zpomalením jeho vidění, při kterém si dokáže analyzovat situaci a eliminovat veškeré nebezpečí. Podobné myšlenky byly již použity i Sherlocka Holmese v podání Roberta Downeyho Jr., ale zde jsou šikovně a originálně doplněné o barevné zvýraznění jednotlivých zbraní. Scény jsou tak povedené a divák se v rychlém střihu může lépe orientovat, co se bude dít, když mu to bylo předtím napovězeno. Na konci snímku navíc tuto schopnost získá i Britt, který na rozdíl od červené barvy, se kterou filmaři pracovali u Kata, dostane samozřejmě zelenou.

Snímek je však uváděn i jako komedie a po pravdě jsem v něm příliš komických momentů nenašla. Chudnofsky má možná působit směšně, ale na mě to příliš nefungovalo s ohledem na dvouhlavňovou bouchačku v jeho ruce, kterou navíc běžně a zcela chladnokrevně používá. jistě jeho závislost na pověsti a touha po vyrovnání se sršni tím, že si dá přezdívku a naučí se „hridinkou“ hlášku může působit směšně, ale už jsem viděla legračnější věci. Celkově tedy nic moc. Genialita Kata je sice úžasná, ale film se na ní postavit nedá, pokud má hrát druhé housle.

Dávám 60%. Nenáročná podívaná, i když chvílemi na můj vkus skutečně ukřičená.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × three =

Starší příspěvky:
Immortals – trailer

V antickém Řecku mocný, brutální a krvežíznivý král Hyperion spolu se svou vraždící armádou drancuje zem, aby našel bájnou zbraň...

Zavřít