Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Zdrojový kód (Source Code)

USA/Francie, 2011, režie: Duncan Jones

Žánr: Akční, sci-fi, thriller

Stopáž: 93 min.

Hrají: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Michael Arden

Kapitán Colter Stevens se probudí ve vlaku do Chicaga. Nemá ani nejmenší ponětí, kde se tam vzal, ale jeho spolucestující Christina ho zná, říká mu Seane a chová se k němu jako k příteli. Colter je v šoku, zvláště když na WC najde v zrcadle odraz jiné tváře a ne své. Zmatek však netrvá příliš dlouho, vlak vybouchne a Colter se probouzí v černé uzavřené místnosti a jediné, co vidí je monitor s tváří důstojnice Goodwinové, která po něm chce informace o bombovém útoku na vlak. Časem se tak Colter dozvídá, že se stal součástí vědeckého experimentu zvaného Zdrojový kód, který využívá posmrtných elektrických stop lidského mozku k vrácení člověka do minulosti. Díky této technologii má Colter vždy jen 8 minut (déle stopy v mozku nezůstávají), aby našel atentátníka a zachránil cestující ve vlaku, popřípadně i sám sebe.

Cestování do minulosti je asi nejčastějším tématem science fiction. Pokaždé se najde nový způsob, jak poslat hrdinu do minulosti, aby mohl něčemu zabránit nebo něco napravit. A stejně jako již tolikrát mi to hlava nebere. Chápu myšlenku cesty zpět, ale jakmile mi ve filmu začnou vysvětlovat vědecké teorie, které pomohly cestování v čase uskutečnit, připadám si opět jako neandrtálec. Vedle některých teorií mi přijde i Einsteinova teorie relativity slabou kávou. Asi je lepší nesnažit se to pochopit a soustředit se jen na děj snímku. Ovšem já nesnáším, když něco nechápu, zvláště tehdy, pokud to má mít zásadní vliv na to, co vnímám. Vysvětlování teorie nemůže být příliš dlouhé, aby se z filmu nestala nudná vědecká přednáška, ale „zkrácená“ snaha o vysvětlení občas dopadne tak, jako by tam ani nebyla. Nebudu zde však sdělovat své myšlenkové pochody a dostanu se  k  jádru pudla. Teorii jsem pochopila jsem částečně a vzhledem k tomu, že se nikde neobjevuje způsob propojení oněch mozkových stop, nepochopila jsem ani za mák to, co se dělo na úplném konci filmu a ani to, jak vůbec k propojení Coltera a Seana došlo. Asi si to budu muset někdy pustit znovu a dát si předtím Gingo bilobu pro lepší prokrvení a paměť. Ale to je má chyba. Ostatní to třeba pochopí.

Jinak je zápletka poměrně originální, sice opakované vracení se v čase do jednoho časového rozmezí tu již bylo ve filmu Na hromnice o den více, ale ne s takovým akčním nábojem, během kterého musí hrdina postupně odhalovat zabijáka s načasovanou bombou a stihnout během toho najít i tu „pravou.“ Herecké výkony pak stojí jen na hlavním hrdinovi v podání  Jakea Gyllenhaala, který jako jediný poletuje po vlaku  zpocený, vystresovaný, zmatený a snažící se splnit misi. Ostatní postavy jen sedí v kanceláři nebo ve vlaku na svém místě. Dalo by se říci, že jde o akční film s jediným hrdinou v akci. A na to, že má pokaždé jen osm minut času toho stihne skutečně dost.

Dávám 70%. Dobrá akce s obrovskou otázkou, na kterou naleznete vy i hrdina odpověď až na konci. A zda pochopíte onu teorii, nechám na vás, doufám, že ano, protože pak pro vás bude film jistě ještě lepší.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sixteen + 7 =

Starší příspěvky:
War Horse – trailer

Příběh začíná neobyčejným přátelstvím mezi koněm a jeho mladým majitelem. Jejich cesty se rozejsou poté, co propukne I. světová válka...

Zavřít