Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Jsem číslo čtyři (I Am Number Four)

USA 2011, režie: D. J. Caruso

Žánr: Akční, sci-fi, thriller

Stopáž: 109 min.

Hrají: Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Teresa Palmer, Dianna Agron, Callan McAuliffe, Kevin Durand

John Smith je na první pohled obyčejný dospívající kluk, který se snaží být nenápadný a součástí kolektivu. Jeho schopnosti mimozemšťana mu to však příliš nedovolují, tak se každou chvíli spolu s jeho ochráncem Henrim stěhují z místa na místo. V patách jsou jim nepřátelé z domovské planety jejichž cílem je naprosté vyhubení jejich rasy. Tři už zabili a John je nyní na řadě, protože to on je číslo 4. Přesto se však nechce stěhovat dál, v malém městě Paradise v Ohiu, kde se naposledy usadili, našel prvního kamaráda, ale hlavně lásku půvabné spolužačky. Nebezpečí se však blíží a John bude muset čelit největší hrozbě svého života a ochránit nejen sebe, ale i své blízké.

Snímek produkoval Michael Bay, který je doslova posedlý mimozemským životem a nadupanou akcí. A i tak je snímek popisován – jako akční thriller pro náctileté a starší. Mě to však zklamalo, asi proto, že patřím do té druhé kategorie a pokud mi někdo sdělí, že se jedná o thriller, čekám akci a napětí, kterého se obzvláště v první části filmu jaksi nedostávalo. Dozvěděla jsem se stručnou a přehlednou informaci o tom, kým hlavní hrdina je a proč se neustále stěhuje, ale nějak mi v těch datech ještě něco málo chybělo. Informace v akčních filmech být nemusí a občas jsou naopak na škodu, zvláště pokud ubírají prostor pro pořádnou nakládačku, ale tady se nic takového nestalo. Informace dané záměrně stranou na úkor nadupaného děje rovno nula. Převážnou část příběhu tak skutečně tvoří příběh o dospívajících středoškolácích, jejich problémech ve škole a láskách. Sice sem tam probleskne nějaké to mimozemské světlo a obludná vizáž nepřátel, ale to je vše. Jedinou pořádnou akci tak paradoxně předvede sličná blondýnka na konci filmu, aniž by diváci vůbec věděli, kdo to je.

Jak spěje film k finále, děj se konečně rozjede a akce přibyde. K naštvání je však fakt, že to nejdůležitější se odehraje v noci, takže díky rychlým střihům není opět skoro téměř nic vidět. A co se týče herců, tak jsou mladí, neklidní a samozřejmě pohlední. Alexe jsem oproti jeho snímku Stormbraker téměř nepoznala, dospěl a je z něj skutečně pěkný mladý muž. Jinak herecké obsazení odpovídá cílovému publiku, kterému na vyjádření tolik nezáleží, takže to splňuje úkol po všech stránkách.

Dávám 60%. Jde to, ale dře to. Dospívající mládeži se to však bude jistě líbit.

IMDb

WEB

CSFD

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four + six =

Starší příspěvky:
Legrační Jamajka

Do kin se chystá nová komedie pod názvem Jamaica . Scénář píše Jonathan Levine spolu s Willem Reiserem, který bude...

Zavřít