Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Captain America: První Avenger (Captain America: The First Avenger)

USA, 2011, režie: Joe Johnston

Žánr: Akční, sci-fi

Stopáž: 125 min.

Hrají: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Stanley Tucci, Sebastian Stan, Dominic Cooper, Hayley Atwell, Neal McDonough, Toby Jones, Anatole Taubman, Richard Armitage, Natalie Dormer, Derek Luke, J. J. Feild

Steve Rogers je obyčejným mladým mužem z Brooklynu, který chce v rámci II. světové války splnit svou povinnost a jít bojovat. Neumožňuje mu to však jeho zdraví, je neduživý, trpí poměrně značným počtem nemocí a navíc je i menší než většina žen. Přesto mu nechybí odvaha a touha po svobodném rozhodnutí. Chodí na jeden odvod za druhým a dokonce kvůli tomu falšuje i doklady. Jeho neúnavnost zaujme doktora Erskinea a tak Steve dostane svou šanci. Je vybrán do speciální skupiny, ze které bude vybrán jeden voják určený pro výzkum, jehož výsledkem má být nejlepší voják na světě. Díky doktorově séru se ze Stevea skutečně stane voják v pravém slova smyslu, narostou mu svaly, zesílí, rychle regeneruje a dokonce i vyroste. Armáda má tedy svého hrdinu, kterého bude skutečně velmi potřebovat. Hitlerovi se totiž vymkl z rukou velící důstojník útvaru Hydra Johann Schmidt, který měl za úkol vyvíjet nové zbraně a na kterém kdysi doktor Erskine nedobrovolně vyzkoušel první podobu séra. Po moci toužící zrůda s rudou lebkou tak spustí svou vlastní válku a jediný, kdo jej dokáže zastavit je kapitán Amerika.

Marvel v poslední době oživuje své komiksové hrdiny ve velkém. Má k tomu také předpoklady jedna radost – nepřeberné množství postav, ze kterých může vybírat, schopný tým producentů a dostatek finančních prostředků. Po Thorovi tak do kin vpadl kapitán Amerika a v rukávu mají Marvelovci ještě Avengers, Iron Mana 3 a další projekty. Ale zpět k filmu. Kapitán Amerika se od ostatních komiksových snímků liším jednou podstatnou věcí – je zasazen do období II. světové války. Děj tak chytře kombinuje nové technologie s těmi, se kterými bojovali američtí a britští vojáci ve válce. Půvab pak všemu dodávají i kostýmy a rudé rtěnky hrdinek s naondulovanými vlasy. Ovšem o nějakém velkém myšlenkově vyspělém díle hovořit nejde, zápletka je v podstatě stále stejná. Proti kladnému hrdinovi stojí odporný a zlý padouch, který hodlá zničit celý svět. V tomto snímku má podobu Huga Weavinga – rudokožce s nosní kůstkou místo nosu. Co se však Mervelu musí nechat, je úžasné vzájemné propojení jejich světů. Johann Schmidt ovládne Odinův artefakt (Thor) a jeho technologii se svými vynálezy snaží zastavit Howard Stark (otec Iron Mana) a samozřejmě nechybí ani S.H.I.E.L.D. a Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona.

Za zmínku stojí i na současné poměry přehledný střih a propracované krásné kostýmy. I akčních scén je dostatek, konec konců jsme ve válce. Kladně však hodnotím to, že si filmaři při nich vystačili poměrně s málem – klasické zbraně versus modře nabité zbraně Hydry, štít a i relativně málo výbuchů, které kupodivu způsobují obyčejné granáty. Co se týče hereckých výkonů, tak o ty tu ani nejde, je to komiksová zábava a podle toho to taky vypadá, ne že by herci byli špatní, to zase ne, minimálně již zmíněný Hugo Weaving nebo Stanley Tucci, rozhodně vynikají a jejich role jsou pěkně trojrozměrné. Zbytek jejich kolegů k tomu ani nemá moc prostoru – kapitán Amerika alias Chris Evans je prostě klaďák až do morku kostí a agentka Carterová od počátku ví, kdo je ten správný partner na tanec. Takže i její úloha je poměrně jasná, jedna scéna se zbraní v ruce, jedna na cvičišti a zbytek v romantickém duchu. Snad jen zbývá dodat, že je Chris fakt pěkný chlap s pěkným tělíčkem, takže je rozhodně pro dámské publikum na co se koukat. Pokud je tedy nebere komiksový svět jako takový. Příjemnou změnou je však konec snímku, jelikož nenásleduje zas až tak tradiční šťastný konec. Ale to se ani není čemu divit, je naprosto jasné, že otevřenými konci si Marvel připravuje půdu jak pro druhé díly, tak i pro zmíněné Avengery.

Dávám 65%. Příjemná podívaná se sympatickým hrdinou, který nakope zadek rudé zrůdě a přitom vypadá dobře a stačí mu k tomu jen štít, odvaha a dobré srdce. Vadila mi tak jediná věc – to že všichni hrdinové, včetně Němců mluvili anglicky. Sice chápu, že naučit Američany a Australana německy by byl poměrně problém a ještě větší potom jejich scény otitulkovat, ale minimálě hail hydra, německy být mohla, anglicky to zní jako parodie na Hitlera. Která tam již obsazena je, a to když dostane více jak 200x přes hubu od hlavního hrdiny.

 

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eight + 14 =

Starší příspěvky:
Obhájce

USA, 2011 Originální název: The Lincoln Lawyer Režie: Brad Furman Žánr: Kriminální, drama, thriller Stopáž: 118 min. Premiéra v ČR:...

Zavřít