Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Super 8 (Super 8)

USA, 2011, režie: J. J. Abrams

Žánr: Sci-fi, drama, thriller

Stopáž: 112 min.

Hrají: Joel Courtney, Kyle Chandler, Elle Fanning, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Jessica Tuck, Ron Eldard

Joeovi před několika měsíci zemřela matka při nehodě v továrně. Vztah s otcem, místním policistou od té doby pokulhává a oba se pod vlivem obrovského smutku a bolesti jeden druhému odcizili. Pro Joea je tak jedinou zábavou natáčení filmu s nejlepšími kamarády, on má na starosti masky, zatímco ostatní efekty, herectví a režii. Jednoho dne se však parta těchto dětí vydá na noční natáčení na nedaleké vlakové nádraží. Jejich snaha je však přerušena obrovským výbuchem vlaku, který ohrozí děti na životech, ty odhodí vše, co mají včetně filmové kamery Super 8 a snaží se před létajícími částmi vlaku a plameny uniknout do bezpečí. Jak si Joe všiml, vlak nevykolejil sám, někdo do něj narazil a tak jde pátrat po autě, ve kterém spolu s ostatními naleznou svého učitele. Ten je varuje, že o tom, co viděli musí mlčet, jinak, že je zabijí. Vystrašené děti nic nechápou, když se však na obzoru objeví auta, rychle berou nohy na ramena. Ovšem hned druhý den se do města dostaví armáda, která neprodyšně uzavře místo havárie a život místním začne ztrpčovat život nefungující elektrika a mizející psi a lidé. A na pásce, která zůstala v kameře je ukryto veliké tajemství…

Režisér J. J. Abrams o Super 8 prohlásil, že se jedná o poctu Stevenovi Spielbergovi. Nevím, co na to řekl sám mistr, ale mně se tato pocta zdá poměrně povedenou. Rozjezd filmu je pomalejší, bolestný a tak trošku posmutněle tichý, ovšem to se s příjezdem vojenského vlaku velmi rychle změní. Příběh o partičce kamarádů, co si tvoří amatérský film se stává mistrovským thrillerem, který graduje, stupňuje napětí i nedočkavost, co z toho tedy nakonec bude. To vše dokresluje klidná a poněkud ospalá atmosféra let, kdy walkman byl nejnovější technologií. Výborné herecké výkony všech dětských herců mě mile překvapily, ale jednoznačně jim vládne Elle Fanningová, která jednoho dne zastíní zatím slavnější sestru Dakotu.

Scénář skutečně rovnoměrně graduje k velkému finále, kamera a střih sledují dějovou linku poměrně přehledně a jistě nikoho nepřekvapí, že z utajovaného mimozemšťana toho nebude příliš vidět. O to děsivější a temnější se zdá a má i o to důležitější úlohu. Jak se děj stupňuje, postupně vyplouvají na povrch i vedlejší linky hlavního děje, které jsou zpočátku jen naznačeny a mohou mást, ovšem časem se ukáže, že jejich sdělení by brzdilo velmi chytře rozběhnutý vlak a že vše důležité se divák dozví přesně v tu pravou chvíli. A samozřejmě nechybí ani dokonale padoušská armáda, která by bez mrknutí oka snad byla schopná pro utajení své mise zabít i partičku dětí. Konec konců ji nic nezastavilo ani před podpálením města a střelbě do budov.

Velmi mě oslovila i skutečnost, že se režisérovi podařilo skloubit napínavou podívanou s komorním dramatem malého kluka, kdy se mi chtělo brečet, zatímco on se statečně držel a neztrácel víru v to, co dělá a ani lásku v přátele, koníčky a život sám. A co víc, na rozdíl od ostatních se jeho postava vyvíjí a jeho charakter ukazuje vůdčí i hrdinské vlastnosti, které představuje jeho otec jako zástupce zákona.

Dávám 85%. Super, napínavé, rychle to uteče a po skončení si člověk jen oddychne jako po jízdě na horské dráze a přitom si řekne, ty vado to byla síla!

 

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − 19 =

Starší příspěvky:
Beetlejuice 2?

Milovníci Tima Burtona jistě jásají. Vypadá to totiž, že by se konečně mohli dočkat pokračování jeho oblíbené hororové komedie Beetlejuice....

Zavřít