Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Trainspotting

VB, 1996

Originální název: Trainspotting

Režie: Danny Boyle

Žánr: Komedie, drama

Stopáž: 94 min.

Premiéra v ČR: 3. 5. 2012

Hrají: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle

Zápletka: Hrdina kultovního románu Irvina Welshe i jeho stejně úspěšné filmové adaptace Mark Renton (Ewan McGregor) je vlastní volbou feťák a heroinu holduje i skupina jeho „přátel“: Spud, Sick Boy, Tommy a sociopat Begbie. Ať už je jejich revolta proti hodnotám měšťácké společnosti jakkoli podivná a sebedestruktivní, užívají si ji naplno, aniž by si uvědomovali její nevyhnutelné konce. Pak se ale Renton rozhodne s heroinem skončit – dokáže mu ovšem „normální život“ poskytnout stejné vzrušení jako pořádná dávka?
Drogová scéna Edinburghu 80. let, stiženého ekonomickou krizí, se do druhého celovečerního filmu Dannyho Boylea (dále např. Pláž či Milionář z chatrče) promítla s autentickou syrovostí, kterou ovšem režisér dokonale vyvažuje černým humorem i surrealistickými akcenty.
Nezapomenutelný je i soundtrack filmu, na kterém se podílely zářivé hvězdy britské kytarové a elektronické hudby poloviny 90. let (Blur, Primal Scream, New Order, Pulp). Skladba Born Slippy .NUXX od skupiny Underworld se navíc stala manifestem celé generace.

Zdroj: AČFK

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na květen (novinky v kině) | FilmFan.cz - [...] Trainspotting [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × three =

Starší příspěvky:
Lov lososů v Jemenu

VB, 2011 Originální název: Salmon Fishing in the Yemen Režie: Lasse Halström Žánr: Drama Stopáž: 107 min. Premiéra v ČR:...

Zavřít