Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Cesta na Měsíc – Podivuhodná cesta

Francie, 1902

Originální název: Le voyage dans la lune – Le voyage extraordinaire

Režie: Géorges Méliès, Serge Bromberg, Eric Lange

Žánr: Dobrodružný, dokumentární, fantasy, krátkometrážní

Stopáž: 76 min.

Premiéra v ČR: 18. 10. 2012

Hrají: Georges Méliès, Henri Delannoy, Bleuette Bernon, François Lallement Costa-Gavras, Jean-Pierre Jeunet, Michel Gondry, Michel Hazanavicius, Nicolas Ricordel, Eric Lange, Tom Burton

Zápletka: Šest vědců se vydává na expedici na Měsíc. Cestují v raketě tvaru náboje, vystřelené na Měsíc z obřího kanónu. Po bezpečném přistání se setkávají s Měsíčany, Selenity, poté uniknou před jejich králem a vrátí se na Zemi, kde jsou po dopadu do moře vyloveni jedním námořníkem.

Nikdo si nedokázal představit, že tento nejslavnější Mélièsův film stále existuje v barevné verzi. Lobster Films, Nadace Gan Foundation pro kinematografii a Nadace Technicolor pro filmové dědictví zahájili v roce 2010 kompletní restauraci této kopie.

Snímek Georgese Mélièse, natočený roku 1902 (6 let po vzniku filmu), Cesta na Měsíc, se stal blockbusterem ve filmové historii, který byl však zapomenut. Roku 1993 byla objevena barevná filmová kopie, která byla považována za ztracenou, a tak se rozjela jedna z nejdůmyslnějších a nenákladnějších restaurátorských akcí v historii filmu.

Zdroj: Filmeurope

Související články:

Žádné komentáře

Trackbacks/Pingbacks

  1. Přehled premiér na říjen (novinky v kinech) | FilmFan.cz - [...] Cesta na Měsíc – Podivuhodná cesta [...]

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nineteen − 7 =

Starší příspěvky:
Bojovnice

Německo, 2011 Originální název: Kriegerin Režie: David Wnendt Žánr: Drama Stopáž: 100 min. Premiéra v ČR: 25. 10. 2012 Hrají:...

Zavřít