Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Návrat Agniezsky H

Navrat-Agnieszky-H._plakat_nahledPolsko/ČR, 2012

Originální název: Návrat Angniezsky H.

Režie: Krystyna Krauze, Jacek Petrycki

Žánr: Dokument

Stopáž: 77 min.

Premiéra v ČR: 16. 1. 2014

Zápletka: Polská režisérka Agnieszka Hollandová (*1948) je držitelkou Oscara, točila s herci jako je Meryl Streepová nebo Leonardo di Caprio. Svojí profesní dráhu začala studiem režie na pražské FAMU. Když se v roce 2012 do Čech pracovně vrátila, aby natočila mimořádně silný a úspěšný seriál Hořící keř, svolila k natočení dokumentu, ve kterém na svá studia v Česku vzpomíná. A nejen na studia, protože v Čechách našla svůj druhý domov a často se sem vrací.

Hollandová na FAMU nastoupila v roce 1966 a zažila tak v Praze jak srpen 1968, tak upálení Jana Palacha, kterému věnovala právě sérii Hořící keř. V roce 1971 se dokonce ocitla ve vězení. Zažila radostné období pražského jara i plíživý nástup normalizace. Její vzpomínky nám tu dobu velmi silně připomínají a také odkazují k době, kdy na pražské FAMU studovali její nejúspěšnější absolventi od Miloše Formana po Věru Chytilovou. Portrét Agnieszky Hollandové je kromě osobní historie i svižným a odlehčeným pohledem na českou společnost, která je k sobě někdy až moc kritická, ale která se tak ráda vzdává ideálů, za které ještě před pár dny byla ochotná položit život.

Film uvádíme do kin 16. ledna, protože jeho téma je silně provázáno s osudovým okamžikem našich dějin, s upálením Jana Palacha v roce 1969, jehož 44. výročí si právě 16. ledna 2014 připomeneme.

Zdroj: Artcam

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + 2 =

Starší příspěvky:
Michael Douglas si zahraje druhého mravenčího muže!

Ano čtete správně. Michael Douglas (čerstvý výherce Zlatého glóbu za hlavní roli ve snímku Liberace!) se stává jednou z hvězd...

Zavřít