Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Spirit of ‘45

SpiritVB, 2012

Originální název: The Spirit of 45

Režie: Ken Loach

Žánr: Dokument

Stopáž: 94 min.

Premiéra v ČR: 30. 1. 2014

Zápletka: Dokumentární film Kena Loache o době, kdy dělat věci společně bylo normální…

Rok 1945 byl klíčovým letopočtem v britské historii. Solidarita, která pomohla Británii přežít válku, spolu s hořkými vzpomínkami na předválečné roky, přivedla lidi ke společným představám o lepší společnosti.

Režisér Ken Loach použil filmy z britských regionálních a národních archivů, spolu s nahrávkami a dobovými rozhovory, aby vytvořil vrstevnatý, živý příběh vystavěný na pozadí tehdejších sociálně-politických událostí.

The Spirit of 45 se snaží osvětlit a oslavit období nebývale pospolitého ducha, jehož dopad přetrval po mnoho let, a který je možné znovuobjevit ještě i dnes.

„Druhá světová válka byla boj, snad nejzásadnější společný boj, který naše země kdy zažila. Některé země, například Rusko, pokládaly větší oběti, odhodlání vybudovat lepší svět ale bylo všude stejné. Věřili jsme, že už nikdy nedovolíme, aby chudoba, nezaměstnanost a nárůst fašismu znetvořily naše životy. Společně jsme vyhráli válku, společně bychom mohli vyhrát mír.  Když jsme mohli plánovat vedení válečných kampaní, nemohli bychom plánovat výstavbu domů, budování zdravotních středisek, dopravního systému a vyrábět věci, které budeme potřebovat pro přestavbu? Hlavní myšlenkou tehdy bylo společné vlastnictví, kde výroba a služby budou k užitku všem. Nikdo by nemohl zbohatnout na úkor ostatních. Byla to vznešená idea, prohlašovaná většinou. To byl duch roku 1945. Možná je načase si ho dnes připomenout.“ Ken Loach

Zdroj: Artcam

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty − 8 =

Starší příspěvky:
Cizí oběd

Indie, 2013 Originální název: Dabba Režie: Ritesh Batra Žánr: Drama, komedie, romantický Stopáž: 104 min. Premiéra v ČR: 30. 1....

Zavřít