Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Knězovy děti

Knězovy dětiChorvatsko/Srbsko, 2013

Originální název: Svećenikova djeca

Režie: Vinko Brešan

Žánr: Komedie, drama

Stopáž: 93 min.

Premiéra v ČR: 26. 6. 2014

Hrají: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn, Marija Škaričić, Jadranka Đokić

Zápletka: „Boží vůle v rukách kněze a bizarní boj s kondomy.”

Chorvatský režisér Vinko Brešan je mistrem komediálního žánru a české publikum si jistě vzpomene na jeho předchozí snímky jako Bez konce, Svědkové či Duch maršála Tita. Stejně jako tyto filmy, uvedl Brešan Knězovy děti na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl již potřetí nominován na cenu Křišťálový Glóbus.

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů“ se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly.

Film Knězovy děti byl natočen podle divadelní hry Mate Mitišiće, který ji také zadaptoval do podoby scénáře. Humornou formou líčí závažná témata, která jsou v dnešním Chorvatsku aktuální. Kromě uvedení na MFF Karlovy Vary 2013 byl film představen na MFF v Pule 2013, kde získal cenu pro Nejlepšího herce ve vedlejší roli, a na Mezinárodním filmovém festivalu Praha – Febiofest 2014.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × two =

Starší příspěvky:
Transformers: Zánik

USA, 2014 Originální název: Transformers: Age of Extinction Režie: Michael Bay Žánr: Akční, sci-fi Stopáž: 140 min. Premiéra v ČR:...

Zavřít