Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Bezvadný den

Bezvadný denItálie, 2008

Originální název: Un giorno perfetto

Režie: Ferzan Ozpetek

Žánr: Drama

Stopáž: 105 min.

Premiéra v ČR: 7. 8. 2014

Hrají: Isabella Ferrari, Valerio Mastandrea, Valerio Binasco, Nicole Grimaudo, Federico Costantini

Zápletka: Někdejší asistent režie takových tvůrců, jako jsou Maurizio Ponzi či Massimo Troisi, a v současnosti jeden z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších italských režisérů Ferzan Ozpetek vytvořil v roce 2008 rafinovanou psychologickou analýzu vztahů dvou manželských párů.

Hlavními aktéry příběhu jsou manželé Emma a Antonio. Po roce odloučení se do jejich rodiny vrací brutalita, která vždy tvořila jejich manželství. Tentokrát však i s drsnými následky. Kromě nich sledujeme ještě jeden manželský pár a rodinu Antoniova šéfa Elia Fioravantiho. Ten se ze všech sil snaží zachránit svou politickou kariéru, ale zároveň tím nevědomky ničí i svůj osobní život a své ženě Maje nedává jinou možnost, než aby ho opustila. Svému synovi se navíc vzdálil už dávno. Jednoho perfektního dne ale Emma, Antonio, Elio a Maja vyloží na stůl všechny karty, aby se pokusili znovu získat kontrolu nad sebou a nad svými životy, plnými falešných her a přetvářek. A to i přesto, že by tím mohli zradit ty, které nejvíce milují.

Podobně jako předchozí Ozpetekovy snímky (Turecké lázně (1997), Falešné vztahy (2001), Okno naproti (2003) a další), i Bezvadný den zaznamenal úspěch ve festivalovém filmovém světě a Isabelle Ferrari, představitelce Emmy, přinesl Cenu Francesca Pasinettiho (SNGCI) na MFF v Benátkách, kde byl Ozpetek nominován i na hlavní cenu Zlatý lev.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 − five =

Starší příspěvky:
V oku tornáda

  USA, 2014 Originální název: Into The Storm Režie: Steven Quale Žánr: Akční Stopáž: 90 min. Premiéra v ČR: 7. 8. 2014...

Zavřít