Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Recenze: Divergence

DivergenceUSA/2014, režie: Neil Burger

Žánr: Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Romantický

Stopáž: 139 min.

Hrají:  Shailene Woodley, Kate Winslet, Miles Teller, Ray Stevenson, Ansel Elgort, Theo James, Jai Courtney, Ashley Judd, Maggie Q, Tony Goldwyn, Zoë Kravitz, Mekhi Phifer, Ben Lloyd-Hughes, Justine Wachsberger, Amy Newbold

Připravte se na víc než dvě hodiny diváckého utrpení. Už rozvleklý začátek dává jasně najevo, proč je celý film tak strašně dlouhý. Navíc už během první čtvrt hodiny, je bez jakékoliv nápovědy jasné, že knižní námět psala pubertální autorka, která se snaží předvést dívčí rozpolcenost a nepochopenost okolím ve stylu „nepatřím nikam do tohoto světa, jsem jiná“.

Ach utřete slzu, tak originální námět na film tu ještě nebyl že? Takový nepovedený mix Twillight a Hunger games. Hrdinkou je šedá tuctová dívka, o kterou by si dle jejího názoru asi nikdo ani kolo neopřel, ale která ještě ani neví jak je vlastně výjimečná. S hrdinkou se okamžitě ztotožníte a začnete jí ihned fandit, ehm pokud je vám možná tak 13, jste v rozbouřené hormonální nerovnováze způsobené pubertou a a nadcházejícími měsíčky … jo a hlavně jste děvče. Samozřejmě nesmíte u filmu moc přemýšlet,vlastně  u Divergence je spíš klad pokud vám už emzáci z nějakého jiného filmu udělali z mozku zelený sliz. Jinak se to dá opravdu těžko přežít bez následků.

Upozornění: recenze obsahuje spoilery!

Postapokalyptický svět bohužel nemá ani logiku ani její náznak, ať už ve fungování světa, nebo v těch šílených názvech rozdělených frakcí. Je to asi takhle byla strašlivá válka a od té doby si žijeme krásně a mírumilovně. Stačilo k tomu jen pár drobností obehnat náš svět, rozuměj polozbořené město, co nikdo neopravuje, zdí aby se k nám nedostal nikdo jiný, jelikož jsme asi jediní přeživší poslední války. Dává to smysl? Ne? Mě taky ne, ale pozor je tu další nářez, mír zajišťujeme tím, že lidi rozdělíme do 5 frakcí s nesmyslnými názvy, které zajistí vše potřebné. Sečtělé, kteří všechno vědí, ostatní asi zůstanou hloupí a bez vědomostí. Pak mírumilovní, jasně potřebujete přece nějaké farmáře, aby bylo co jíst. Upřímné, co jsou pravdomluvní a dělají právo… COŽE? Pravdomluvný právník? Uff, dobře a dál? Neohrožení, to jsou sexy cool týpci, co nedělají nic jiného, než že nesmyslně běhají, skáčou po střechách a do vlaku nastupují zásadně za jízdy mimo nástupiště. Jasně policajti a vojáci. Taky nepotkávám na ulicích nikoho v uniformě, kde by zrovna nepřebíhal po střechách. A na závěr tu máme? Tramtadadá … no ovšem nezištné pomocníky druhým bez chutě a zápachu. Odevzdaní! Tam samozřejmě patří sebeurčení hledající hlavní hrdinka. Pomáhají ostatním bez pokusu o úsměv a humor … tedy pozor, pokud ten úsměv není správně odevzdaný! Mír se mimo jiné udržuje tím, že tahle jediná frakce má hanlivou přezdívku škrobové! Ovšem ti vládnou, ehm cože? Nehledejte v tom logiku, vžijte se duše mladé dívky zmítané nepřátelských světem plným nepochopením a sexy kluků, kteří nevidí jak je úžasná … správně myslím autorku knihy a nikoliv hrdinku jejích příběhu.


50 odstínů šedi. Moje šedá na dnešní den
50 odstínů šedi. Moje šedá na dnešní den

Dobře tak tu máme mírumilovný svět který kromě odevzdaných ošetřovatelů, farmářů a vzdělanců potřebuje armádu proti světu ve kterém asi nikdo nezbyl a právníky. Cože? To jako fakt? Co důležitejšího budete potřebovat, až se ocnete ve světě, kde zbyla hrstka lidí a snažíte sepřežít v rámci zbytků bývalé civilizace? Ano. Nic než PRÁVNÍKY!

A tahle hustá jízda dál pokračuje, hlavní hrdinka má nejasné výsledky jakéhosi testu osobnosti, který má určit vaši povahu a tím do jaké frakce patříte. Což ale můžete naprosto popřít tím, že si vyberete frakci jinou! Pokud se rozhodnete špatně, žádný velký problém. Rozhodnutí je na celý život a nejde nikdy změnit! Že by nějaká šílená autorčina transcendence z volby střední, která jí odsoudila k trvalému utrpení v našem neapokalyptickém světě ;). No a když už se rozhodnete pro jinou sekci než pro tu v které jste vyrůstali, už nikdy neuvidíte své rodiče a přátele. Proč? Mě se neptejte, prostě v tomhle světě si frakce nesmí spolu ani popovídat. Odtrhnout rodiče od dětí je přece ten nejlepší způsob jak vést mírumilovný svět, ve kterém se nikdo nebude bouřit a protestovat. Jo a jak to dělají pokud nejsou oba rodiče v jedné frakci? Ehm, nééééé, v takovémhle světě nejsou mezifrakční styky ani styky ;).

Hlavní hrdinka si místo pomoci ostatním lidem vybere hustý sexy cool týpky skákající po střechách. Jaké to překvapení od šedé myšky! A tím se s ní asi máme ztotožnit. Načež jsou všichni za mohutného jééééj výkřiku uvítání, přesunuti během, šplháním a skákáním do frakce Neohrožených. Nehledě na to, že většina neohrožených umí skákat a běhat, zatímco ti co přestoupili z ostatních frakcí se to jako zázrakem při prvním naskočení na vlak nezabijí. Neee, nebojte jste v dívčím apokyliptckém světě, tady se takhle trapně neumírá, tady se tím takhle jen hrozí!

divergence-recenze-2Sakra, už vím proč tam byl ten nápis „pozor kálející ptáci“, no co budu to vydávat za tetování

Pak už standardní průběh dívčího románu pro náctileté, šedá myška potká krásného sexy instruktora, ten má oči jen pro ní, ááááách, láska. Nakonec skončí spolu v posteli, ale „nechci to uspěchat“, což je typická věta pubertální dívky v milostném objetí sexy týpka po kterým od začátku touží. On má samozřejmě pochopení, co taky jiného že? Takže tu máme jeden polibek, čímž veškerý milostný život hrdinky uzavřeme. Přidáme pár dalších nesmyslů jako, máme tu i lidi bez frakce. To když vás z frakce vyloučí a vy se nesmíte nikam zařadit. Tím se podporuje mírumilovnost světa, jestli to nechápete! Pak už zbývá jen nějaká ta zápletka v které chtějí všeználci (nebo jak se ta frakce jmenuje) ovládnout svět, pomocí dálkového ovládání v očkovacím séru neohrožených. Čímž je jasné, že rozdělení do frakcí a potlačení lidských základních hodnot opravdu funguje a boj o moc úplně zmizela … kucky kuck. Zachraňuje to hlavní hrdinka, mezitím zemřou jejích rodiče, ona to zvládne a spolu se svým sexy cool instruktorem pak zase zcela bez logiky uprchne, i když odhalili hlavního viníka, mají tam ty upřímné právníky a vůbec. Proč? No PROBOHA, protože knižní předloha má ještě 2 další díly! Neeeee!

Závěr: Tohle vidět nechcete! Ne, ani když jste mladá dívka zmítaná hormony, pubertou a nepochopením. Tohle je o tolik horší než všechny díly Stmívání dohromady! Je tu ještě horší herectví a ještě horší dialogy a to už je co říct! Navíc tu ani nemáte pořádně dlouhé zírání do očí a takové to „ech“ nebo „ach“ vzdychání. A teď mě omluvte, jdu si něco přečíst u obdělávání pole, abych pak upřímě a pravdivě řekl něco o své odevzdanosti z koukání na tenhle film a se společně laděnými sexy cool týpky si cestou domů neohroženě přeskočil pár střech. To konečně dá mému životu smysl.

Dávám 10% a to jen proto, že parodie na bojové scény, které měly být ve filmu asi děsně akční, mě opravdu rozesmály

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × four =

Starší příspěvky:
Top Gun 2 má konečně scénáristu!

Po několika letech slibů a dohadů ohledně pokračování úspěšného akčního snímku Top Gun, věci začínají nabírat na obrátkách. Už známe...

Zavřít