Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Kmen

KmenUkrajina/Holandsko, 2014

Originální název: Plemya

Režie: Myroslav Slaboshpytskiy

Žánr: Drama

Stopáž: 130 min.

Premiéra v ČR: 9. 10. 2014

Hrají: Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich, Yaroslav Biletskiy

Zápletka: Internátní škola pro hluchoněmé má svá drsná pravidla

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil“, stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene.

Celovečerní debut ukrajinského režiséra Myroslava Slaboshpytskiye představuje výjimečný filmařský počin, neboť jeho filmové vyprávění je založené na realistických obrazech se znakovou řečí a precizní prací s prostorem a zvukem. Jeho krátký snímek Deafness (Hluchota, 2010 – uvedený v Hlavní soutěži krátkých filmů na MFF v Berlíně) byl jakousi předpřípravou na jeho debut, ve které Slaboshpytskiy intenzivně pracoval s komunitou hluchoněmých lidí. A tyto neherce také obsadil do svého celovečerního filmu. Gesta, výrazy tváře, postavení i řeč těla jednotlivých protagonistů se tak pro diváka stávají jediným zřetelným jazykem.

Film Kmen měl premiéru v roce 2014 na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v rámci Týdne kritiků a ihned po svém uvedení si získal sympatie diváků i kritiků. Důkazem jeho vřelého přijetí jsou tři festivalová ocenění, která si z Cannes odvezl – Cenu Grand Prix, Cenu Visionary Award a Cenu GAN Foundation Support for Distribution. Čeští diváci ho poprvé mohli vidět na MFF Karlovy Vary 2014 a v tom samém roce i slovenské publikum v rámci Art Film Festu.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten − 9 =

Starší příspěvky:
Annabelle

USA, 2014 Originální název: Annabelle Režie: John R. Leonetti Žánr: Horor Stopáž: 95 min. Premiéra v ČR: 9. 10. 2014 Hrají: Annabelle...

Zavřít