Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Zimní spánek

Zimni spanekTurecko/Německo/Francie, 2014

Originální název: Kis uykusu

Režie: Nuri Bilge Ceylan

Žánr: Drama

Stopáž: 196 min.

Premiéra v ČR: 16. 10. 2014

Hrají: Haluk Bilginer, Melisa Sozen, Demet Akbağ, Ayberk Pekcan, Serhat Kiliç

Zápletka: Pod vrstvami chladného sněhu hoří plameny lidských emocí

Aydin, bývalý herec, vlastní v centrální Anatolii malý hotel, kde žije se svou výrazně mladší ženou Nihal a sestrou Necla, která se právě zotavuje z nedávného rozvodu. Turistická sezóna pomalu končí a okolní krajina se začíná zahalovat do bílých sněhových závojů. Hotel se v tomto období stává úkrytem, ale i místem, ze kterého není úniku a které otevírá staré rány a podněcuje vzájemnou nevraživost jeho obyvatel.

Mistr tureckého filmu, Nuri Bilge Ceylan, přináší ve snímku Zimní spánek, stejně jako ve své předcházející tvorbě, hloubkovou charakterovou studii. Odcizením, existencialismem a detaily každodenního života vytváří pozoruhodný obraz různých sociálních tříd (bohatí, chudí, učitelé, sluhové apod.). Toto „mistrovské dílo, jehož skutečným darem je upřímnost,“ ocenila Hlavní porota na MFF Cannes 2014 nejvyšším festivalovým oceněním, Zlatou palmou, která se zařadila do Ceylanovy početné sbírky filmových trofejí. Mezi nimi nechybí ani dvě ceny Grand Prix a cena pro Nejlepšího režiséra za jeho předcházející snímky Vzdálený (2002), Tři opice (2008) a Tenkrát v Anatolii (2011) uvedené též na MFF v Cannes.

Zdroj: Film Europe

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × one =

Starší příspěvky:
Divoké historky

Argentina/Španělsko, 2014 Originální název: Relatos salvajes Režie: Damián Szifron Žánr: Černá komedie, drama Stopáž: 122 min. Premiéra v ČR: 9. 10....

Zavřít