Pages Navigation Menu

Filmové novinky

Hanebný pancharti (Inglourious Basterds)

2009, USA/Německo, režie: Quentin Tarantino
Žánr: válečné drama
Stopáž: 147min.
Hrají: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger, Gedeon Burkhard …

Co napsat o dalším počinu, podle mého názoru jednoho z nejšílenějších režisérů, který má ovšem talent, na vytváření fimových trháků a kultovních snímků. Rozhodně mezi jeho fanoušky nepatřím a nutno uznat, že převrácená historie a čistá fikce tohoto filmu mě trošku překvapila. Jsem vychovaná na válečných filmech jako Tora! Tora! Tora! nebo Velká červená jednička a učebnice dějepisu také kolem mne nešla jako kolem kovárny. Na druhou stranu musím uznat, že pan režisér vyjádřil zcela jasně názor většiny lidí, že by jistě bylo fajn, kdyby to tak skutečně tehdy bylo. Tarantino je mistr ironie a ta čiší z každého záběru. A okouzlující je i práce se zákonem schválnosti, aneb jak se říká, náhoda je vůl a tady to platí dvojnásob.

Pokud si tedy skutečně film chcete užít, zapomeňte na hodiny dějepisu i na to, že víte, jak válka dopadla a nechte se vlákat do doby, kdy Hitler okupoval Evropu a do války se vložili i Američané. Ti zde pod velením poručíka Alda Rainea (Pitt) sestavili na půdě Němci obsazené Francie speciální vojenskou jednotku z amerických a židovských vojáků, jejíž úkolem je zabít a skalpovat co nejvíce Němců. Jejich cílem je zničit armádu a pokud možno skoncovat i se samotným fürerem. Nejsou však jediní, kteří baží po pomstě, krvi a zničení Říše, svůj vlastní plán má i židovská dívka Shosanna Dreyfusová (Laurentová), která přežila vyvraždění své rodiny plukovníkem Landou a nyní žije v Paříži pod novou identitou jako ředitelka kina. A jak tomu osud chtěl, zakouká se do ní slavný voják Fredrick Zoller, který dokázal během 3 dní zabít 300 spojenců ze zvonice. A kdo že to doprovází takového slavného hrdinu celého Německa a stará se o bezpečnost a následnou kontrolu kina, kde se má film o statečném Zollerovi promítat? Nikdo jiný než plukovník SS Hans Landa, jeden z nějvětších zabijáků Židů a vrah jejích rodičů. Jaká to náhoda, že?

pancharti2

Příběh kromě originality a ironie staví také na výborných hereckých výkonech, mezi kterými jasně panuje slizký plukovník Landa v podání Christopha Waltze, velmi bravurně mu sekunduje i Mélanie Laurentová, jejíž rozhovor s vrahem rodiny mě nenechal ani na sekundu klidnou a jen jsem čekala, kdo z přítomných dříve vybuchne a vytáhne zbraň. Po celou dobu mi běhal mráz po zádech a vskutku jsem měla chuť, aby mu ten obličej rozstřelila a obtiskl se na stěně jako červený flek. Velmi příjemně mě překvapila i postava Donnyho Donowitze v podání režiséra Eliho Rotha a již zmíněný válečný hrdina Zoller, šířící kolem sebe spokojenost se sebou samým, kterého si vystřihl Daniel Brühl. K nejslabších výkonů rozhodně patří Pittův šišlající poručík a tajná agentka Diane Krugerové, která maximálně hází očkama a jednou vytáhne zbraň v pravou chvíli.

pancharti3

Docela jsem se obávala poměrně dlouhé stopáže filmu, ale díky dobrému scénáři a výše zmíněním výkonům herců jsem se ani na chvíli nenudila a celé ty dvě a půl hodiny uběhly jako nic. Krom střílení, krve a napínavých scén si režisér samozřejmě nemohl odpustit ani potřebné vtipné hlášky a absurdní situace, které ke své vážnosti donutí diváka se smát. Dodá to filmu odlehčenosti a jemně upozorní i na to, že se vskutku jedná o fikci.

Pokud to shrnu, hodnotím 90%. Film měl podle mne vše, aby pobavil, upoutal a nasytil dostatečným množstvím červeného barviva. Jen tak dál, ovšem příště bez šišlání, prosím.

http://www.csfd.cz/film/117077-hanebny-pancharti/
http://www.imdb.com/title/tt0361748/
http://www.inglouriousbasterds-movie.com/

Související články:

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 − three =

Starší příspěvky:
Maximum v 3D a nejlepší kvalitě!

Studio Warner Bros uzavřela dohodu se společností IMAX, na základě které do roku 2013 uvede v jejich kinech 20 filmů....

Zavřít